Pages Menu
Facebook
Categories Menu

Ingrediente

Esenta vietii sta in seminte

 Semintele de canepa

Canepa sau Cannabis Sativa L. este o planta cunoscuta de mii de ani in Romania, unde se cultiva in special pentru obtinerea fibrelor necesare confectionarii de imbracaminte.

Valeriu Tabara intr-un articol despre Canepa scris in Revista Ferma ne subliniaza urmatoarele:

                     CANEPA PENTRU DROG NU SE CULTIVA IN ROMANIACel mai ridicat continut de substante halucinogene se gaseste în canepa indiana – Cannabis indica. Canepa pentru fibre si în special Cannabis sativa, din care fac parte si soiurile cultivate în Romania si, în general, în Europa, au un continut scazut în substante narcotice si halucinogene (în cele mai dese cazuri 0,2-0,3%).

 Principalul produs derivat din semintele de canepa, este canepa decorticata. Alte produse pe baza de canepa sunt: uleiul din seminte de canepa presat la rece, faina de canepa si pudra proteica de canepa. Semintele decorticate de canepa asigura o nutritie optima datorita echilibrului pe care Mama Natura l-a stabilit intre proteinele, glucidele, grasimile esentiale si aminoacizii “indispensabili” pe care le contin (vezi tabelul 1)! Canepa prin decorticare isi imbunatateste compoztia, astfel ca semintele de canepa decorticate pot ajung la un continut de 30% proteine, 42% lipide si 15% glucide, fapt ce le face sa se situeze pe podiumul surselor vegetale de proteine.

Tabelul 1. Specificatia nutritiva a semintelor de canepa decorticate, raportata la 100 g produs.

Atentie: cultura de canepa difera de la o tara la alta si de la un sol la altul, astfel se explica si compozitia nutritionala uneori diferita a semintelor decorticate de canepa!

Cantitatea: 100 g seminte decorticate de canepa

Calori 500-630 kcal Vitamine Minerale
Proteine  30-35(%), din care 65% edestina Vitamina E,   120%Tiamina (B1)  110%Riboflavina  (B2)  810%Niacina (B3)  25%  Calciu 6%Fier 70%Fosfor 130%Magneziu 140%Zinc 60%Cupru 90%

Mangan 290%

 

Glucide 10-15(%)
Lipide 40-50% Ω3 Acid linolenic, 8.56 g
Ω6 Acid linoleic, 27.67g
Ω9 Acid oleic 5.25 g
Colesterol 0 %
Gluten Sub limita de detectie

Aminoacizi esentiali

Izoleucina 1.15 g Metionina 0.75 g Triptofanul 0.25 g Cisteina  0.57 g
Leucina 2.04 g Fenilalanina 1.39 g Valina 1.47 g Tirozina 0.94 g
Lizina 1.13 g Treonina 1.05 g Histidina 0.94 g Alanina 1.3
Arginina 3.58 g Glicina 1.35 g Serina 1.54 g Prolina 1.13 g

Proteina din canepa este lipsita de gluten. Canepa decorticate are un continut de grasimi nesaturate si saturate intr-un raport favorabil metabolizarii acestora, fibre usor de digerat, precum si un indice glicemic scazut, ceea ce ii confera un plus de valoare nutritionala in comparatie cu alte produse vegetale. Continutul proteic al canepei decorticate (34.6g/100g produs) este comparabil cu cel al boabelor de soia (35 g/100 g produs), dar superior, nucilor (15g/100 g produs), produselor lacate (3-30 g/100 g produs) si carnii (7-20g/100 g produs).

Proteina din canepa, spre deosebire de cea din soia nu contine inhibitori de tripsina (de aceea se recomanda doar produsele de soia fermentate sau germinate!).

Proteina din canepa decorticata contin 65% edestina, o protein globulara usor de digerat si care se aseamana foarte mult cu globulina din plasma sanguina umana.

Proteina din canepa contine toti aminoacizii esentiali necesari nutritiei umane, chiar si histidina, un aminoacid indispensabil sugarilor. In tabelul 1 se pot regasi toti cei 12 aminoacizi esentiali si semiesentiali, precum si alti aminoacizi pe care corpul nostru poate sa-i sintetizeze singur.

Nutritionistul Adrian Copcea ne spune ca: imetabolismul proteic, nu exista modalitati de stocare a proteinelor sau aminoacizilor (asa cum exista în cazul glucidelor sau lipidelor), astfel încat este important ca zilnic‚ materia prima sa fie adusa depozit mobil numit „pool metabolic de aminoacizi”.Cei 9 aminoacizi esentiali (pe care organismul uman nu-i poate sintetiza) sunt: Izoleucina, Leucina, Lizina, Metionina, Fenilalanina, Treonina, Triptofanul si Valina. Motivul pentru care lista cu aminoacizii esentiali cuprinde adesea 9 aminoacizi este urmatorul: histidina, un al 9-lea aminoacid, ce este indispensabila doar la sugari, adultii fiind capabili sa o sintetizeze. Acestora li se adauga inca 2 aminoacizi semiesentiali: cisteina si tirozina.

Grasimile (lipidele) din canepa. In comparatie cu cele mai multe nuci si seminte, canepa are un continut de grasimi relativ scazut si o cantitate  mare de fitosteroli naturali ce contribuie la reducerea colesterolului. Acizii grasi polinesaturati (grasimi asa zis „bune”) prezenti in uleiul de canepa sunt Ω3 (acidul linolenic), Ω6 (acidul linoleic) si Ω9 (acidul oleic). In cazul produselor pe baza de canepa, raportul intre cei doi acizi grasi esentiali Ω3 si Ω6 este 3.38.  Organizatia Mondiala de Sanatate si tari precum  Suedia si Japonia recomanda in dieta omului valoare 4 pentru acest raport vital sanatatii vaselor de sange. Ce trebuie retinut este faptul ca doar 6.6% din totalul caloriilor din semintele de canepa decorticate sunt reprezentate de grasimi saturate (grasimile asa zis “rele”).ulei

Dieta omului „modern” cuprinde de regula procente triple de grasimi saturate (aproximativ 15%) fapt ce explica si incidenta crescuta a bolilor cardiovasculare ce sunt strans legate de prezenta acestor grasimi “rele”.

Carbohidratii (zaharurile) din semintele decorticate de canepa pot varia intre 10-15%, avand  2% zahar si 6% fibre, fapt ce le face sa fie un aliment excelente pentru diabetici. Faina din seminte de canepa are cel mai mare procent de fibre (40%) dintre toate tipurile de faina ce se afla pe piata.

Produsele pe baza de canepa au un procent important de antioxidanti si vitamine, lucru usor de observant in tabelul 1. Vitamina E este un antioxidant care se gaseste intr-un procent de 120% la 100 g produs. Mineralele sunt si ele in cantitati indestulatoare mai ales manganul, magneziul, fosforul, cuprul si fierul.

Beneficiile consumului de produse pe baza de canepa:

-Continutul ridicat fitosteroli si uleiuri Ω3, Ω6, face aceste produse sa fie benefice pentru sanatatea aparatului cardiovascular

-Numeroase studii au aratat ca inlocuirea grasimilor saturate cu cele polinesaturate conduce in timp la reducerea riscurilor de atact de cord, stabilirea ritmului cardiac, scaderea colesterolului si reducerea placii de aterom

-Fitosterolii dim semintele de canepa conduc la o scadere a colesterolului cu 10% si a LDl-ului (colesterolul rau) cu o medie de 13%salata canepa

-Acizii grasi polinesaturati Ω3, Ω6, in special fractiunea GLA (acidul gama linolei) s-a dovedit ca sunt benefici in tratarea diverselor tipuri de cancere, precum cel de colon, san si prostata.

-Tot GLA s-a demonstrate ca este un bun antiinflamator, fiind eficient in tratarea artritei reumatoide si a altor procese inflamatorii

-Acidul gama linoleic impreuna cu vitamina D (10 UI) din semintele de canepa decorticate pot aduce beneficii serioase in prevenirea si tratarea osteoporozei

-Semintele de canepa sunt recomandate diabeticilor datorita continutului scazut de zahar

-O dieta cu un echilibru adecvat intre acizii Ω3 si Ω6 poate intarzia sau reduce efectele neurologice in bolile degenerative precum Parkinson si Alzheimer

- Faina de canepa este recomandata in constipatia acuta si cronica, datorita continutului ridicat de fibre (40%)

-Produsele derivate din canepa sunt echilibrate si bogate in acizi grasi esentiali, putand ajuta la vindecarea diverselor probleme ale pielii: inflamatii, prurit, eczeme, rani, psoriazis

Alte informatii despre canepa:

-Alterntiva naturala pentru laptele provenit de la animale

-O solutie natural vis-a vis de hainele confectionate din material sintetice. Canepa se usuca repede si materialul ”respira”

- Materialul textil este hipo-alergen si nu irita, deoarece canepa poate creste fara (sau cu o cantitate extrem de mica ) de ierbicide si pesticide

-Fibrele de canepa sunt foarte rezistente la putrezire si la mucegai

-Canepa produce cu 250% mai multe fibre decat bumbacul si cu 600% mai multe fibre decat inul

-De pe un hectar de cultura de canepa se poate produce la fel de multa hartie ca din 3 hectare de padure matura, dar pentru a ajunge la maturitate, un copac are nevoie de 20-80 de ani, iar canepa are nevoie doar de 4 luni

-Orice produs din canepa este complet biodegradabil

-Romania este singura tara din Europa care cultiva canepa pentru fuior, iar soiurile noastre sunt printre putinele din lume care dau o fibra lunga. Nemtii, au denumit-o „fibra de aur”

Cum folosim produsele pe baza de canepa:

Producatorul autohton, Canah ne pune la dispozitie o mare varietate de produse derivate din canepa, pe saitul http://www.canah.ro/

-Semintele decorticate de canepa se pot consuma ca atare sau ca adaos la salte ori alte preparate.  Important este sa nu le procesam termic!

-Uleiul presat la rece poate si flosit ca medicament la recomandarea specialistului sau ca orice alt ulei presat la rece se poate folsi in asezonarea salatelor.

Produsele pe baza de canepa dau rezultate bune în hipercolesterolemie, valori crescute ale trigliceridelor, boli cardiovasculare, reumatice, afectiuni ale sistemului nervos, ale aparatului reproducator la femei, în dermatite, psoriazis si alte afectiuni.

Asadar, canepa este important nu doar in nutritia si sanatatea omului modern, dar si in mentinerea echilibru natural al ecosistemului din care noi toti facem parte!

Surse pentru inspiratie:
http://manitobaharvest.com/articles_studies/3802/Hemp%3A-Nature’s-Forgotten-Superfood.html
http://www.revista-ferma.ro/articole-tehnologii-agricole/canepa-cannabis-sativa-l.html
http://www.revista-ferma.ro/articole-zootehnie/factorii-antinutritivi-din-soia.html
http://www.canah.ro/faq/
http://www.frescohealth.com/store-2/product-category/2717-2
http://nutritiondata.self.com/facts/custom/629104/2
http://www.hulledhempseed.ca/hulled-hemp-seed.ihtml
http://www.nutritionistcluj.ro/ii-alimentatie-si-nutritie/proteinele/aminoacizii-esentiali/

 

Semintele de in

Semintele de cardmon

Migdalele

 

 

Curmalele

 

 

 

 

 

 

%d bloggers like this: