Pages Menu
Facebook
Categories Menu

Posted by on 6 Feb, 2013 in Feluri Principale, Hrana fara foc, Raw Vegan, Uncategorized | 0 comments

Humus raw cu naut germinat

Humus raw cu naut germinat

 

Nautul  sau fasolea ceci  (garbanzo ori bengal gram) este o sursa importanta de proteine, motiv pentru care se recomanda vegetarienilor si veganilor.

Din punct de vedere nutritional 200 g boabe de naut ofera: 728 kcalorii (36% din DZR- Doza Zilnica Recomandata), 77% proteine, 40% carbohidrati, 19% grasimi, multe minerale (mangan 220%, cupru 85%, fosfor 73%, fier 69%, magneziu 58%, potasiu 50%, zinc 46%, seleniu 23%, calciu 21%), vitamine (B9 -279%, B1- 64%, B6-54%, B5-32%, B2-25%, vitamina K- 22%, B3-15%, vitamina C -13%, vitamina E- 8%, vitamina A -3%) si grasimi benefice polinesaurate Ω3 (5.186 g), Ω6 (0.2 g). Din aceste date se poate clar obseva complexitatea nutritiva a bobului de naut, care sporeste net prin intermediul germinarii! Orice samanta/bob prin germinare isi dubleaza sau chiar tripleaza calitatile nutritionale, mai mult, orice produs germinat devine predigerabil, deci usor accesibil digestiei!

Asadar, sa trecem la obtinerea germenilor de naut! Ei se obtin foarte usor si sunt extrem de valorosi din punct de vedere nutritiv! Practic vom pune 50-100 g boabe de naut la hidratat (in multa apa de izvor!) peste noapte, iar a doaua zi vom transfera boabele intr-un germinator, sau intr-o sita din material plastic de cernut malaiul. Vom avea grija sa spalam din abundenta de 3 ori pe zi boabele, timp de 2-3 zile, pana in momentul germinarii. Germinarea poate avea loc si in borcane se sticla cu capac de tifon, asezate in pozitia inclinat la 30 grade. Germenii de naut pot fi folositi direct in salte sau la prepararea humusului clasic, sau a celui fara foc.

borcan-pentru-germinat

Iata  reteta de humus fara foc (raw vegan):

-50 gr. naut germinat

-50 gr. seminte de floarea soarelui germinate (de preferat), sau hidratate peste noapte

-50 gr. susan hidratat peste noapte

-marar proaspat

-oregano uscat

-fulgi de drojdie inactiva

-sare

-zeama de lamaie dupa gust

-30 gr. rosii uscate si rehidratate (optional)

Toate aceste ingrediente se proceseaza in blender pana obtinem o pasta cremoasa! Gustul este formidabil!

Pofta buna de sanatate!

 

 

 

Leave a Reply

%d bloggers like this: