Pages Menu
Facebook
Categories Menu

Posted by on 22 Oct, 2013 in Comenzi, Deserturi, Raw Vegan, Retete | 10 comments

Tort cu crema de dovleac

Tort cu crema de dovleac

Dovleacul placintar este in plin sezon si de aceea ne-am tot gandit si la ceva preparate fara foc care sa-l aiba drept “protagonist”! ei bine nu a dat gres !!!!

Ingrediente:
 
Blat:
-100 gr.  pasta de curmale, sau curmale hidratate pentru 2-3 ore
-50 gr. fulgi de cocos uscati sau proaspeti
-apa dupa caz
 
Crema:
-50 gr. miez de dovleac placintar
-250 gr. caju hidratat
-150 ml apa
-3-4 linguri de miere dupa gust
-1 lingurita scortisoara
-1 lingura cacao alcalina
-esenta de rom
-4-5 linguri tarata de psyllium SAU 5-6 linguri unt de cacao/cocos topit
 
Glazura:
-2 linguri carob
- 1 lingura miere adusa la 40 grade Celsius

Mod de preparare: Pasta de curmale o putem obine foarte repede cu ajutorul masinii de tocat carne, prin care trecem curmalele fara samburi adaugam fulgii de cocos si blatul este gata de asezat in tava inelului culinar. Nu uitam sa tapetam tava inelului culinar cu hartie de copt. Diametrul inelului a fost de 16 cm.

Pentru crema am mixat in blender foarte bine bucatile de dovleac cu apa si mierea, am adaugat nucile de caju, tarata de psyllium si am procesat in continuare pana ce am obtinut o crema fina. Crema am impartit-o in doua parti egale. In crema nr 1. am adaugat scortisoara si am adaugat-o peste blat. In crema nr 2. am adaugat cacao si rom. Am adaugat si aceasta crema in inelul culinar.

Glazura se face rapid prin simpla amestecare a mierii cu pudra de roscove. Totul consta in a avea mierea mai fluida pentru a putea intinde bine glazura pe tort. Imediat ce am intins si galzura am dat tortul la congelator pentru cateva ore. Tortul se portioneaza cat inca este inghetat, dupa care se pastreaza in frigider.

Nota: Daca observati ca nu se leaga crema  adaugati cu incredere psyllium sau unt de cacao/cocos/ Trebuie sa aveti rabdare cu tarata de psyllium intrucat ii trebuie cateva minunte pana leaga compozitia.

Marina si Ramona va ureaza: pofta buna !

10 Comments

  1. Extraordinar tortul, l-am facut deja de doua ori in trei zile! Bravo!

    • Surprinzator acest tort, a devenit fruntas in topul preferintelor, si nu ratati supa crema de dovleachttp://esentadesanatate.ro/?p=675, care-i tare gustoasa si ea!

  2. buna Marina,ce diametru are inelul pt tort? eu am una de 26 diametru fac torturi ari cam 3 kg imi ies,dupa incredientele de aici nu cred ca poate iesi mai mult de 1kg..,multumesc

    • Buna Dana, torul cu creme de dovleac este facut in forma mica de tort care are 18 cm, cel de 26 il folosesc doar cand vreau torturi mariiii

  3. Buna,
    Cu ce se poate inlocui caju…baietelul meu este alergic. Multumesc!

    • Buna Mara,

      Caju-ul se poate inlocui cu miez de seminte de floarea soarelui hidratat (germinate, 8-10 h), cu seminte de canepa decorticate si hidratate-iese o crema f buna, cu hrisca cruda hidratata sau germinata. Se pot face cateva combinatii reusite si fara caju! Poti combina seminte/nucile grase (migdale, nuci de macadamia, nuci pecan, nuci braziliene, fistic, canepa decorticata, susan, floarea soarelui, alune de padure) la care baiatul nu are alergie cu hrisca, cu fulgii de orz sau ovaz. Eu am facut in vara inghetata raw cu miez cu floarea soarelui si visine si a mancat-o f bine baietelul meu! poti face si cu migdale, depinde la ce mai este alergic baiatul tau! Toate bune voua!

      • Am sa incerc. Multumesc:)

        • Astept impresii!

  4. tortul arata nemai pomenit de bine .Am sa-l fac si eu dar am nevoie de un inel culinar si nu stiu de unde sa-l iau.Am cautat in market si nu am gasit.felicitari

    • Buna Georgeta,

      Multumesc Georgeta, marile hipermarketuri au tot timpul inele culinare, eu am vreo 4 tipuri, cu diametre diferite cumparate din Bucresti dar si de la Valcea, cauta si in magazinele online! isa poti sa-l montezi si intr-o forma de plastic rotunda tapetata cu hartie de pergament (copt), il dai la congelator, si usor -usor cat inca e inghetat bogna il poti scoate usor din forma de plastic, il asezi de platou si il portionezi cat inca este inghetat sau semiinghetat! Spor

Leave a Reply

%d bloggers like this: