Pages Menu
Facebook
Categories Menu

Posted by on 25 Nov, 2012 in Comenzi, Deserturi, Raw Vegan, Retete | 10 comments

Cozonac raw de bun!

Cozonac raw de bun!

Un cozonac de casa framantat de mama ori bunica oricui ii face pofta, insa unul raw oricarei mamici sau bunici ii face concurenta doar pentru ca este gustos, sanatos si usor de preparat! Cred ca nu-i cazul sa amintesc cat de migalos este procedeul de framantare al cozonacilor, cine stie si cunoaste…………….ne poate confirma.

Povestea cozonacului a inceput in momentul cand ne-am gandit la “Platoul raw de bun pentru Craciun”. Am cititi si m-am documentat pe internet, am gasit doar doua retete de cozonac raw, una la Olivia Sterr si alta la Cornelia Marin. Olivia are o reteta simpla pe care si eu am urmat-o in mare parte.

Ingrediente:

Foaia:
-250 gr faina de caju
-2 linguri miere
-esenta de rom
 
Crema:
-100 gr. faina de mac
-2 linguri miere
-2 linguri cacao alcalina
-stafide hidratate
-coaja de portocala
-putina apa
 

 Mod de preparare:

Nucile de caju le rasnim pana ce obtinem o faina ce tinde sa se lege chiar in rasnita, transferam faina intr-un bol adaugam mierea si esenta de rom si framantam foarte bine pana obtinem cea mai simpla si gustoasa coca raw vegan. Intindem aceasta coca pe o folie de celofan sub forma unui dreptunghi cu dimensiunile de 20 cm x 10 cm. Pentru a ne fi usor sa intinem foile raw vegan de orice fel este indicat a fixa compozitia intre doua folii de celofan,  vom rula  cu mult mai multa usurinta in acest mod!

Macul il rasnim si pe el foarte bine, il combinam cu mierea, pudra de cacao, stafidele auri sau brumarii, coaja rasa de portocala si putina apa (daca este cazul) pentru a obtine o crema putin fluida, usor de intins peste foaia de baza.

Rulam cozonacul si putem optional sa-l pudram cu nuca zdrobita ! Pentru a se taia bine, recomandam a-l da la frigider pret de cateva ore!

Combinatia intre mac, miere, caju si portocala poate cucerii orice gurmand pretentios!

Marina si Ramona va ureaza: pofta buna!

 

 

10 Comments

  1. O sa o testez si eu si va anunt cum a iesit. arata f bine ca si aspect si cred ca e si f gustoasa:)

    • Este minunata rulada! si usor de preparat! sporrrr

    • Ce ma bucur, intre timp am mai lucrat la reteta, mi-am zis ca-i prea multa grasime si am facut un amestec de faian de orz cu faina de caju in raport 1:2, tot bun este, plus ca avem mai multe fibre!
      Spor in rawbucatarie!
      Imbratisari calduroase de la Rm Valcea

  2. Am incercat si eu o reteta similara descoperita pe blogul Oliviei Steer si mi a placut foarte mult!
    Ma bucurr sa ti descopar blogul si multumesc pt retetele tale foarte apetisante!
    Natalia

    • Ne bucuram Natalia ca retetele noastre iti sunt de folos, sunt apetisante intruct incercam sa apropiem gustul de cel al mancarurilor clasice, si fara falsa modestie de multe ori reusim sa obtinem gusturi mult peste asteptarile noastre! Bucataria fara foc este o provocare pe toate “fronturile”: aspect, gust, sanatate! Olivia este o inspiratie pentru multe dintre noi! asa ca hai sa-i urmam !

  3. Doamne ce buna e!!! Grozava :))

    • f buna este!

  4. Se poate inlocui faina cu faina de ovaz sau de grau integrala si macul mac si nu faina cumparata din piata?

    • Ioana se poate face un mix de fainuri: o masura (o cana sa spunem) faina de caju (nuci caju macinate proaspat)+ 1/2 masura faina de ovaz obtinuta prin macinarea fulgilor de integrali de ovaz (prefer varianta asta, intrucat faina de ovaz/orz din comert mai are si alti aditivi, asa ca eu cumpar fulgi integrali si ii macin acasa).
      Cu faina de grau integrala nu am incercat, poate ca merge adaugata 1/4 din masura de caju.
      Deci pt a avea un gust delicios este bine sa pastrezi ca faina de baza faina de caju, restul sa fie in cantitati mici.
      Macul se macina si el si astfel ai o faina de mac, sau se poate hidrata macul pt 3-4 ore si se amesteca mai apoi cu mierea si cacao/carob!
      Spor la treaba, pt alte nelamuriri nu ezita sa ne apelezi

Trackbacks/Pingbacks

  1. Raw | Baigli cu mac | Raw ▪ Veggie Târgu Mureș - [...] am urmat-o integral de pe blogul Marinei http://esentadesanatate.ro/?p=637. Nu am modificat absolut [...]

Leave a Reply

%d bloggers like this: