Pages Menu
Facebook
Categories Menu

Posted by on 12 Feb, 2014 in Comenzi, Deserturi, Raw Vegan, Retete, Slider | 4 comments

Tort cu nuca de cocos si rodie

Tort cu nuca de cocos si rodie

 Iata o reteta care ne face sa folosim cu incredere nuca de cocos pe care o gasim in toate supermaketurile, dar pe care de cele mai multe ori o evitam pentru ca nu-i gasim locul potrivit in bucataria noastra traditionala si uneori conservatoare.

Tortul cu nuca de cocos este un desert delicios cu o textura catifelata  si o combinatie unica de arome:  frisca de caju, nuca de cocos, rodie…

Ingrediente:

Blat:
-150 gr. migdale crude hidratate
-100 gr curmale (hidratate in apa pentru 2,-3 h)
Crema:
- o nuca de cocos (lichidul din interiorul nucii se colecteaza separat  intr-un vas, imediat dupa ce am perforat unul dintre cele 3 orificii ale nucii)
- 300 gr. caju (hidratat 3-4 h)
- 5, 6 linguri  unt de cocos sau unt de cacao  (untul de cocos precum si cel de cacao  sunt in stare  solida deci trebuie topite pe baie de abur, la deshidrator  sau chiar pe calorifer)
- zeama de la o lamaie
-4, 5 linguri de  miere sau alt indulcitor natural
- o jumatate pastaie de vanilie (optional)
- cateva seminte de rodie
 
Pentru ornat:
-seminte de rodie
-miez de cocos

Se rasnesc migdalele in robotul cu lama S doar pentru cateva secunde pentru a nu-si pierde textura aceea de crocant,  apoi se introduc si curmalele in robot si se mai proceseaza cateva secunde.  Se amesteca cele doua ingredinete si se pun intr-un inel  culinar cu diamentrul de 16 cm. Nu uitati sa tapetati tava inelului culinar cu hartie de copt, va fi mai usor la taierea tortului!

Pentru crema preparam mai intai frisca de caju. Introducem  nucile de caju in blender,  zeama de la lamaie treptat, mierea  si apa atat cat blenderul sa proceseze amestecul.  Se mixeaza amestecul pana se obtine o crema consistenta.  In functie de  gust si consistenta,  mai puteti adauga zeama de lamaie,  miere si unt de cacao/cocos.  Frisca se pune la rece pana la pregatirea fulgilor de nuca de cocos.

Miezul de nuca de cocos,  dupa ce a fost separat de coaja, se introduce in blender cu aproximativ 250 ml apa si se proceseaza  pana se formeaza laptele de cocos.  Dupa procesare, se strecoara laptele printr-un tifon sau  sita, se obtin fulgii si laptele de cocos, doua produse cu destinatii diferite.  Fulgii de cocos ii putem obtine si prin razuirea nucii de cocos direct pe razatoarea mica! Nu uitam sa  pastram o bucatica de cocos pentru ornat!

Amestecam fulgii de cocos cu frisca de caju, adaugam untul de cocos, vanilia si aranjam toata crema in inelul culinar direct peste blat.

Se orneaza cu rodie si fulgi mari de cocos razuiti.

 Nota:

Nuca de cocos trebuie sparta prin introducerea  unui dipozitiv (tirbuson sau  cutit cu varf ascutit)  in unul din acele  mici orificii rotunde de la capatul ei, pe unde se poate scurge lichidul din interior.   Nuca astfel golita se desface simplu, cu ciocanul sau cu orice altceva va trece prin minte sau mai este o varinata : dupa ce a fost scos lichidul din ea se baga la cuptor zece minute şi apoi se loveste bine cu ciocanul.

 Marina si Ramona va ureaza: pofta buna

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

4 Comments

  1. Hmmm… îmi cer scuze … dar blatul din imagine, este din migdalele nedecojite, sau conține şi nucă ? Iar decorul, îmi pare a fi din merişoare nu din sâmburi de rodie…. şi apropo: cum se mănâncă de fapt, sâmburii de rodie (că mie mi s-au părut nepăcuți la masticat (se răşnesc cumva?)
    Mulțumesc ! :)l

    • Migdalele sunt nedecojite, este munca grea sa decojesti migdalele, iar cele fara coaja sunt tratate cumva sa reziste, asa ce cel mai bine este sa folosim migdale crude nedecojite, dar bine hidratate, sau nuca tot hidrataa, sau susan, ori amestec de seminte (floarea soarelui, dovleac, canepa in amestec cu nuca, migdale sau seminte de floarea soarelui, pentru un gust mai bun). Decorul este cu boabe de rodie, nu sunt mlte, altfel sunt deranjante la dinti….Din samburii de radie poti face suc, in storcatorul cu presare la rece, noi ii mancam cu placere maxima, sunt precum strugurii cu samburi..deh

  2. Clar ! Sâmburii de rodie, jos pe listă ! Trăiască merişoarele, că-s tot roşii şi-s dulci şi nici sâmburi n-au … iar pentru exerciții de răbdare, rămân şi migdalele cu coaja lor cu tot :P

    • Foarte bine merg si merisoarele, eu le folosesc in diverse dulciuri, Fipil, baietelul meu le are pe lista de fructe deshidratate preferate!

Leave a Reply

%d bloggers like this: