Pages Menu
Facebook
Categories Menu

Posted by on 15 Nov, 2012 in Feluri Principale, Hrana fara foc, Paine, Raw Vegan, Vegetariene | 4 comments

Paine raw (Crakersi ) din mix de seminte

Paine raw (Crakersi ) din mix de seminte

Bogate in proteine  si multe alte principii nutritive, painicile se pot alatura unei supe, unei salate sau se pot folosi ca baza pentru sandwich.

Ingrediente:

-200 gr. crupe de hrisca bio
-50 gr. faina din seminte de in (aproximativ 3  linguri )
-50 gr. faina din seminte de susan
-1 lingura ulei de masline
-condimente la alegere (busuioc, oregano, tarhon, boia, usturoi, ceapa, curry, etc)
-o rosie data pe razatoare sau ardei gras sau morcov sau mar
-apa cat ne cere compozitia
-sare de mare
 
Nota: semintele de in, susan si oricare alte seminte se rasnesc doar atunci cand avem nevoie de faina, altminteri faina datorita oxidarii isi pierde din proprietatile sale atat de benefice noua.
Crupele de hrisca fiind crude sunt si putin amarui, de aceea va sfatuim sa folositi in amestecul de painici ardeiul, morcovul si chiar marul, ele vor da  savoare si dulceata painicilor. Hrisca se poate inlocui  cu faina de migdale, sau putem face un amestec egal de  1:1 faina de migdale :crupe de hrisca.
 
Combinatii reusite de condimente:
-ceapa+curry+turmeric+tarhon
-usturoi/leurda+busuioc+boia dulce
-rosii  proaspete/deshidratate+busuio
-masline naturale
 
Se introduc ingredientele  (cu exceptia  fainii  din in)   intr -un robot de bucatarie sau le puteti amesteca direct intr -un castron. La  final se adauga faina de in si  se amesteca pana se formeaza un aluat bun de intins. Intindeti aluatul pe o hartie de copt sau folie pentru deshidratat intr-un  strat de  aprox.  1 cm,  portionati aluatul gata intins in forme patrate sau triungiulare, puneti hartia  pe tava deshidratorului si  introduceti totul in aparatul de deshidratat  la temperatura de 40°C timp de 4-5 ore. Daca nu aveti deshidrator puteti usca painicile si pe calorifer, au nevoie de o singura noapte, dimineata le intoarceti si peste inca 2-3 ore sunt gata !

Marina si Ramona va ureaza: pofta buna!

_ONE7802_resize

 

 

 

 

 

 

 

4 Comments

  1. BUna ziua, As vrea sa incerc si eu reteta aceasta. Nu sunt vegana si m-ar interesa daca as putea baga aluatul la cuptor sa se coaca in stil wasa. Multumesc!

    • Buna Cristina, sigur ca poti pune aluatul si in cupto, poti adapta multe retete raw vegan in bucataria cu foc, veganii mananca si preparat termic, nu conteaza ca suntem sau nu vegani/raw, etc, ci cat de diversificat si integral mancam (cereale integrale nu fainuri albe, zahar brut eventual, si cat mai multe fructe crude si uscate care pot indulci lejer orice aluat de prajitura). Spor in bucatarie si in viata! Nu te opinti din cauza unui ingredient sau a unui aparat! toate bune

  2. Ajutooor ! nu-mi iese nicicum, pâinea raw ! Taaare aș vrea să-mi fac pâine fără gluten Am incercat combinații de făinuri (hrișca, susan, amaranth, in, cânepă, migdale, chia) cu legume, cu fructe, … am încercat să le usuc la gura cuptorului, apoi pe calorifer (n-am deshidrator) … ies nu doar neaspectoase ci de-a dreptul necomestibile ! .(( Unde greșesc ?!?!

    • Pai hai sa vedem ce insemana necomestibil? fara gust? cum le-ai descrie? Pentru inceput eu as merge pe Hrisca cruda macinata si hidratata-va lega bine compozitia (adica cea alb-verzuie) 1 masura + 1 masura seminte de floarea soarelui crude hidratate si macinate in robotul cu lama S+ 1/4 masura seminte de in rasnite (va da un plus de legare aluatului), 1-2 linguri susan macinat sau doar hidratat pentru propreitatiile sale si pentru decorul de final se poate presara pe deaspupra, dar nu in cantitati mari pentru ca este amar susanul,apoi as merge pe MORCOV ras-dar sa fie unul dulce, altminteri nu-i ok, o teaca de ardei rosuu procesat in lama S face minuni in compozitie, plus rosii DESHIDRATATE IN ULEI, pentru duceata si aroma, plus ceva ceapa sau usturoiu, condimente gen busuioc uscat, marar, leustean, etc, sare si cam atat. Eu nu am dat-o niciodata in bara cu painicile, chiar si coapte pe calorifer, DACA adaugi migdale, deja obtii o super bunatate de paine, amarantul te-as sfatui sa-l adaugi tot in cantitati mici: 1-2 linguri la 250-300 g compozitie, chia nu e indicata in astfel de aluaturi pt ca ingloband f multa apa, vei obtine produse finale gelatinoase-umede, se poate insa jongla si cu ea in chiftele, le da pufosenie….dar e nevoie de mai multa experienta. Tinem legatura, neaparat, musai sa-i dai de cap retetei

Trackbacks/Pingbacks

  1. Zacusca raw vegan | Esenta de sanatate - retete, informatii, dieta cu si despre hrana vie (fara foc) - raw vegan Romania - [...] ingredientele se proceseaza in robotul cu lama S pret de cateva minute. Pentru servit puteti folosi painici uscate, barcute …

Leave a Reply

%d bloggers like this: