Pages Menu
Facebook
Categories Menu

Posted by on 25 Feb, 2015 in Antreuri, Feluri Principale, Slider, Uncategorized, Vegetariene | 4 comments

“Branza” din tofu si naut

“Branza” din tofu si naut

Atunci cand ne aplecam mai mult asupra retetelor pe baza de vegetale obtinem preparate cu adevarat minunate si sanatoase. Din punct de vedere nutritiv vegetalele sunt preferate atunci cand vine vorba de a regla colesterolul, tensiunea arteriala, glicemia, tranzitul intestinal, obezitatea, inflamatia, etc.

Fiind in timpul Postului Pastelui, m-am gandit sa intetesc postarile cu retete de post, la rugamintile prietenilor, cunoscutilor si colegelor de la Liga Femeilor Crestin Ortodoxe Valcea.

Practic, mancarea de post este ceea ce se numeste mancare vegana, intrucat are ca ingrediente doar alimente de natura vegetala.  Sapatmana alba, sau a branzei, premergatoare Postului Mare, a fost o saptamana considerata usoara din puct de vedere alimentara de catre multi credinciosi, asa ca m-am gandit ca azi sa va propun o reteta de “branza” ce are la baza nautul, susanul si tofu. Despre naut, am scris cateva informatii nutritionale, aici.

Costul acestui preparat nu depaseste 10 lei/500 g.

Nautul eu mi-l procur din Billa cand sunt reduceri cu  7-8 lei/kg (la acelasi pret gasesc si lintea verde/rosie) sau de la www.driedfruits.ro, care mai nou are si magazin in Rm Valcea.

branza tofu si naut

Ingrediente:

-150 g naut lasat la hidratat 6-8 h  sau germinat, apoi fiert;

-150 -250 g tofu de la Inedit sau Fito-Fit, eu prefer Fito-Fit fara sare, cel de la Inedit este destul de sarat;

- 50 g susan integral macinat;

-usturoi 2-5 catei;

-sare (optional);

-piper;

-boia dulce;

-fulgi de drojdie inactiva-optinal;

-1 lingura ulei presat la rece (optional);

-verdeata, dupa preferinte, optional.

Mod de preparare:

Nautul germinat sau hidratat 6-8 h, isi va dubla volumul, se va spala bine si se  va fierbe intr-o  prima apa, timp de unul, doua clocote , se arunca apa si se fierbe bine intr-o a doua apa cu putina sare.

Intre timp se macina susanul integral intr-o rasnita de cafea si se combina cu tofu.

Nautul bine fiert si racit se proceseaza in blender, adaugand usturoiul, piperul, boiaua, uleiul si putin apa (din cea in care a fiert), astfel incat sa obtinem o pasta fina. Aceasta pasta de naut o vom amesteca cu pasta de susan si tofu.

Alte retete cu naut gasiti mai jos:

1. Humus raw 

2. Salata cu naut si susan negru

3. Naut crocant (popcorn de naut)

Sa avem un post binecuvantat, cu hrana trupeasca si sufleteasca adecvata!

Sa  nu uitam, Sanatatea se invata acasa in primii ani de viata!

Alternative exista, cunoastere si bunavointa sa fie!

 

4 Comments

  1. Abia astept sa incerc reteta. Merge si cu tofu afumat?

    • Merge si cu cel afumat, in combinatie cu susanul se obtine un gust de branza de burduf

  2. De saptamana aceasta va fi in Anabella si tofu de sanovita, care este mult mai bun decat inedit.

    • daaaa, l-am descoperit, multumesc pt anunt….si este o binecuvantare pt cei ce mananca tofu!

Leave a Reply to Dana Cancel reply

%d bloggers like this: