Pages Menu
Facebook
Categories Menu

Posted by on 13 Dec, 2014 in Retete, Salate, Uncategorized, Vegetariene | 5 comments

Icre de amarant, o noua versiune!

Icre de amarant, o noua versiune!

Am reformulat reteta de icre de amarant, asta datorita faptului ca nu eram multumita de gustul semintei in sine, usor amarui. Intr-o vizita la restaurantul rawdia, am avut surpriza sa descopar si  icrele de amarant, am cautat reteta lor si iat-o si aici, asa cum am adaptat-o eu!!!

Prima reteta de icre de amarant este mai scumpa, intrucat maioneza este pe baza de caju, o samanta excelenta ca si gust, dar destul de scumpa, deci, acum avem o reteta nu doar sanatoasa ci si acesiblial ca pret, sa-i dam gir-uri!

Ingrediente:

-1/2 cana seminte de amarant;

-2 cani de apa;

-3-4 linguri zeama de lamaie.

Maioneza:

-1 cana pulpa de soia ramasa de la prepararea laptelui de soia;

-3-4 linguri ulei de floarea soarelui sau de masline;

-lapte de soia pentru a da consitenta dorita maionezei, se adauga in timp ce blenduim maioneza;

- 1-2  ceape, dupa gust;

-sare dupa gust.

icre

Mod de preparare amarant:

SECRETE de bucatar !!!

Amarantul  se lasa la hidratat cu cele 2 cani de apa peste noapte, se adauga  zeama de lamaie, care de fapt reuseste sa “potoleasca” gustul amarui al amarantului. Dimineata amarantul se fierbe cu aceiasi apa, timp de 30 de minute, se lasa sa se raceasca si se clateste foarte bine cu apa rece de mai multe ori, vom observa ca primele ape de clatire sunt gelatinoase, apoi apa devine limpede. Strecuram amarantul forte bine cu ajutorul unui saculet de tifon sau organza, etc. Este important sa avem amarantul bine strecurat, altfel nu se vor lega icrele asa cum trebuie.

Mod de preparare maioneza de soia:

A obtine  maioneza de soia, presupune sa fi preparat lapte de soia in casa. Eu de fiecare data cand fac lapte de soia in casa, reteta o gasiti aici, imi asigur si maioneza de soia din jumatatea de faina de soia ce rezulta in urma obtinerii laptelui.

Practic,  pulpa de soia rezultata in urma prepararii laptelui, se introduce in blender, se adauga uleiul, sarea si lapte de soia putin cate putin, blenduim pana obtinem o consistenata asemanatoare maionezei.

Cei de la rawdia, au in reteta o cantitate prea mare de ulei, eu  am redus-o , nu se justifica prezenta acelui ulei intr-o cantitate asa mare in maioneza.

Gata si maioneza, o adaugam peste amarantul bine strecurat, potrivim cu sare, ceapa tocata marunt si cativa stropi de zeama de lamaie. Icrele pot fi pastrate la frigider pentru a doua zi fara probleme. Maioneza poate fi si ea pastrata in frigider intr-un borcan de sticla pana la 3-4 zile.

Puteti gasi amarnatul sub forma de seminte sau de boabe expandate in magzinele naturiste si plafare sau pe www.driedfruits.ro. la 16 lei kg, dintr-un kg de amarant se fac zeci de portii de icre.

Amarantul puteti sa-l testati si in biscutii de casa cu crema de ciocolata!

Pofta buna de sanatate!

Sa nu uitam, alternative exista, bunavointa sa fie!

5 Comments

  1. Am facut reteta, este delicioasa intr-adevar. Am pierdut ceva cam mult timp caci am lasat amaranth-ul la scurs intr-un saculet de organza, in care l-am si spalat anterior, caci prin sita imi treceau bobitele. Vroiam sa intreb daca este neaparat necesara aceasta procedura a clatitului/scursului, sau si substanta gelatinoasa respectiva are calitati nutritive si este vorba numai de aspectul icrelor cand trebuie sa o indepartam.

    • Donna, este vorba de aspectul final al icrelor,insa substantele mucilaginoase au proprietati protective pentru tractul gastrointestinal, merita adaugat amarantul in diverse combinatii de chiftele, salate, la ciorbele de legume in loc de orez…dar icrele parca nu-mi plac nestrecurate.

  2. Sunt foarte delicioase si chiar satioase.Am pregatit ambele retete insa o prefer pe Amarant 2 la care am adaugat unt din 100 g seminte de fl.soarelui.Multumiri !

    • Multumesc si eu Ion, ma bucur ca ai mers mai departe cu update-ul retetei, practic bucataria nu are bariere, doar sa fim atenti la modul de preparare…vezi cazul traditie, cu multa prajeala..care pune rapid in cui organele interne! Toate cele bune!

  3. Avem aceleasi puncte de vedere cu privire la prajeli,nu le folosesc de mai bine de 15 ani.Untul vegetal nu l-am pregatit nici o singura data din seminte prajite,ci doar crude.Multumesc pentru sfat!Toate cele bune!

Leave a Reply to admin Cancel reply

%d bloggers like this: