Pages Menu
Facebook
Categories Menu

Posted by on 24 Aug, 2014 in Antreuri, Feluri Principale, Hrana fara foc, Raw Vegan, Slider, Uncategorized | 24 comments

Ghid practic de deshidratare a fructelor si legumelor

Ghid practic de deshidratare a fructelor si legumelor

Uscarea, care la inceput s-a realizat natural, la soare, este fara indoiala cea mai veche metoda de conservare a legumelor si fructelor. Ulterior tehnica uscarii s-a dezvoltat prin utilizarea caldurii produsa de arderea lemnului in cuptoare, ca mai apoi sa fie utilizate la scara larga deshidratoarele.

Azi, in Romania sunt vazute din ce in ce mai rar gratiile de lemn cu rosii sau fasole teaca oparita in curtile oamenilor de la tara. In copilarie, imi amintesc, ca fiecare gospodina avea 3, 4 astfel de gratii din lemn, pe care le aseza in curte, inca de la aparitia primelor mere varatice, pe care le transforma in poame, apoi urmau perele de vara, rosiile marunte (rosii cherry), fasolea teaca oparita, ciupercile de padure, etc. In sat, era nelipsit cuptorul pentru uscatul prunelor de toamna (cuptor pe lemne), spre deliciul nostru al copiilor, care toata toamna asteptam ca cei ce ieseau de la cuptor, catre casa, cu ale lor lazi sau cosuri cu prune parfumate,  sa ne ofere cate o mana de prune aburinde! Fructele si legumele uscate erau pastrate in podurile caselor in cosuri de rachita suspendate sau pe scanduri de lemn, tot suspendate, toate fiind acoperite cu ziare sau panza de iuta.

Uscarea la soare, conditiona gospodinele, astfel ca la primele aparitii ale soarelui, fructele trebuiau asezate pe gratii, pentru ca in prima zi soarele sa apuce sa le “zvante” bine, altfel, se periclita calitatea poamelor.

Revind la subiect, deshidratare este un proces diferit de uscarea la soare, prin simplul fapt ca deshidratarea este condusa de mana omului cu ajutorul unui aparat, ce poate fi programat rapid sa deshidrateze la temparatura dorita, intr-un interval anume de timp. Deshidratoarele sunt fiabile, permitandu-i utilizatorului sa aseze fructele sau legumele pe tavi  la orice ora, indiferent de vremea de afara!

borcan rosii

Rosii deshidratate cu diverse condimente

Ce presupune deshidratarea:

1. achizitionarea/confectionarea unui deshidrator, sunt persoane care si-au confectionat deshidratoare artizanale, ce fac fata cu brio necesitatilor unui familii, iata aici un astfel de deshidrator. Pe piata, exista mai multe tipuri de deshidratoare destinate uzului casnic, cu 3-5-9 sau mai multe tavi, cu timer si controler al temperaturii. Dintre firmele cele mai cunsocute de deshidratoare, amintesc : Escalibur, Ezidri, Sedona, Biosec. Eu, am experienta cu un Escalibur cu 9 tavi, timer si reglaj al temperaturii, il recomand, face toti banii, insa nu este de neinlocuit.

2. cunoasterea instructiunilor, este bine sa aruncam o privire pe informatiile producatorului;

3. amplasarea deshidratorului intr-un loc aerisit, care sa permita circulatia libera a aerului de jur imprejurul aparatului (a se evita, amplasarea deshidratorului intr-un colt, lipit de pereti!);

4. achizitionarea unui cutit cermaic, pentru taierea fructele si legumele, nu este obligatoriu;

5. pregatirea amestecului de condimente specifice fructelor (scortisoara, cuisoare si ienibahar) sau legumelor (busuioc, cimbru, menta, leustean, boia dulce,  sare, piper) pe care dorim sa le deshidratam;

6. achizitionarea de pungi de hartie, cutii de carton, borcane de sticla cu capac etans;

7. achizitionarea de fructe si legume din surse cat mai sigure/bio;

Ce putem deshidrata:

-fructe: cirese, visine, capsuni, zmeura, mure, afine, catina, prune, mere, caise, etc;

-legume: rosii, ardei, vinete, radacinoase, etc;

-plante/flori aromate: leurda, urzici, busuioc, cimbru, marar, patrunjel, leustean, tarhon, salvie SAU boboci de trandafir, boboci de crizantema, petale de trandafir, galbenele, liliac, hibiscus, etc. Iata aici o postare cu informatii pretioase despre florile comestibile.

Leurda deshidratata si maruntita se pastreaza in borcane de sticla, se foloseste la prepararea diverselor mancaruri, la fel si pudra de urzici.

-pulpa fructelor si legumelor ce ramane in urma stoarcerii acestora, aceasta pulpa contine multe fibre, dupa uscare se poate marunti si folosi  in diverse preparate alimentare sau la colorarea cremelor si fulgilor de cocos;

_ONE2334 copy_resize

In vara lui 2012 am deshidratat pentru proba si o sita de mure

Practic in bucatarie:

1. Deshidratarea rosiilor.

-Rosiile bine spalate si zvantate se taie rondele sau felii nu foarte subtiri (prin deshidratare se subtiaza  si nu mai au gust!), ideal este sa le taiem la 0.5-1 cm grosime,  acestea in urma deshidratarii sunt inca “carnoase”;

-Feliile de rosii se aseaza pe tavile deshidratorului si se pudreaza din abundenta cu un amestec format din diverse condimente. Mie imi place sa am 2, 3 sortimente de rosii cu arome diferite, folosesc:  busuioc, cimbru, menta, leustean, boia dulce,  sare, piper.

-Se introduc tavile in deshidrator, se fixeaza temperatura la 37 sau 40 grade Celsius, si timpul la 24 h. Dupa 24 de ore verificam rondelele de rosii, eu le intorc de pe o parte pe alta, si mai fac o miscare de “trupe”, adica primele 2-3 tavi de jos le mut in locul ultimilor 2-3 tavi de sus, intrucat am observat ca pe tavile de sus se usuca ceva mai repede orice pun la deshidratat.

-Mai lasa inca 12-24 de h rosiile la deshidratat, timp in care le verific mai des, le “culeg” cand sunt crocante si colorate de un  rosu placut;

-Rosiile gata deshidratate le pastrez in pungi de hartie sau borcane de sticla inchise ermetic, unde adaug din nou plante aromate uscate (cozi de marar, cozi de menta, ramuri de cimbru, etc). In cazul depozitarii in pungi de hartie, pentru a ma asigura ca nu vin fluturii si gandaceii, am adaugat uleiuri esentiale (rozmarin, busuioc, cimbru), 1-2 picaturi din fiecare ulei;

-Pungile bine capsate sau legate se pastreaza in camara/pod sau pe balcon, intr-un raft aerisit! Aceste rosii sunt ideale ca cipsuri pentru copii.  Fetita unei prietene care refuza  rosiile proaspete, consuma cu placere aceste cipsuri, asa ca toamna au abonament la mine pentru rosii deshidratate.

Rosii deshidratate pastrate in ulei. Aceste rosii sunt delicioase, se conserva usor, dar la fel de rapid se si consuma. Rosiile deshidratate se aseaza in borcane mici de sticla, cu volme de sub 370 ml, printre straturile de rosii se adauga, boabe de piper, boabe de mustar, catei de usturoi, anason, crengute de cimbru, iar la final, se acopera cu ulei presat la rece, se infileteaza si se pastreaza in camara pana la 2-3 ani fara probleme. Deshidratez 50-100 kg de rosii.

2. Deshidratarea ardeiului este identica! In cazul vinetelor, trebuie sa presaram cu sare rondelele de vinete si sa le lasam 4-8 h pentru a elimina substantele amare, clatim rondelele cu apa din abundenta si apoi le deshidratam.

3. Deshidratarea prunelor

Prunele bine coapte se spala si se sparg in doua, se aseaza pe sitele deshidratorului si se pudreaza cu un ameste de condimente, eu folosesc pudra de scortisoara, cuisoare si ienibahar. Se deshidrateaza la 37-40 grade Celsius pentru 24 h, apoi se intorc prunele si se schimba sitele ca si la rosii, se lasa inca 12-24 de h la deshidratat, timp in care verificam cate de crocante sunt! Prunele se pastreaza in cutii/pungi de hartie sau borcane de sticla, eu asez printre ele batoane de scortisoara, cuisoare, stelute de anason si boabe de ienibahar. Prunele astfel uscate sunt minunate, prima transa de cipsuri din prune dispare in cateva zile. Deshidratez 50-70 kg de prune.

4. Deshidratarea cireselor, visinelor, caiselor, afinelor si catinei

Anul trecut am deshidratat pentru prima data afine si catina, merita! Catina necesita un timp mai lung de deshidratare in comparatie cu afinele, deci trebuie asezate pe site diferite si din cand in cand trebuie umblat printre ele, la fel ca la rosii, se vor schimba intre ele sitele dupa 24 de h. Adun afinele si catina cand sunt crocante, catina, isi pierde mai greu materiile uleioase si se aduna la 8-12 h in urma afinelor.

Anul acesta am deshidratat caise si visine. In cazul caiselor am procedat ca si in cazul prunelor. Visinelor li se scot samburii si se dau direct la deshidratat, fara a le mai pudra, sunt cu adevarat delicioase, si prea putine pentru cat de bune  sunt!!!

Retete cu legume/fructe deshidratate

1. Zacusca raw 

2. Painici deshidratate

3. Salate delicioase in care adugam rosii deshidratate in ulei

4. Desert cu prun deshidratate, stafide, pastarnac si chimen!

-150-200 g prune deshidratate

-pastarnac ras

-1-3 linguri chimen hidratat

-stafide hidratate

-apa cat sa stropim prunele

-rom

Toate ingredientele se amesteca intr-un bol si se stropesc cu putina apa. Reteta aceasta am preparat-o acum 2 ani pentru prima oara, este deosebita, insa nu am apucat s-o fotografiez.

Spor la deshidratat! Merita din plin!

P.S.

Mai este o saptamana pana la Tabara de Sanatate! inscrierile continua

In perioada 2-7  septembrie va astept in Tabara de  Sanatate de la Bran, alaturi de colegii mei organizatori:  Ciprian Lepadatu,   Florenta Inoescu-antrenor fitness, Roxana Postolache-psiholog, Simona Florea-medic. Pentru orice detalii suplimentare, nu ezitati sa ne contactati!

afis pt facebook

_ONE6842 w_resize

Ardei deshidratat

Fotografie1138

Caise si visine la deshidratat

_DSC0216 copy_resize

Rosii deshidratate in ulei

DSC00868

Resturi de pulpa de sfecla rosie, morcov si patrunjel ramase in urma obtienerii sucurilor 

DSC01208

Amestec uscat

24 Comments

  1. Super postare! Iiti multumesc pentru sfaturile utile. De anul trecut am inceput si eu sa deshidratez, cei drept nu in cantitati foarte mari. Anul asta insa m-am pus pe treaba.
    Am facut o transa de rosii deshidratate care mi-au iesit super. A doua transa insa mi-a iesit rau. Toate rosiile s-au innegrit. Ti s-a intamplat asa ceva pana acum? Si daca da, care ar fi cauza? Tin sa metionez ca le deshidratez cam la 43 de grade
    Mersi frumos.

    • Buna Gabriela, nu mi s-a intamplat sa ratez nimic din ce am deshidratat! ai avut aceiasi sursa de rosii? ma gandesc sa fie aici o diferenta! le-ai asezat pe tavi imediat ce le-ai taiat rondele? dar si asa nu ar fi trebuit sa se innegreasca. Temperatura este in regula pana la 45 de grade. Te astpet sa ne povesteti cu relatarile despre prunele deshidratate, meritaaa!
      Imbratisari calduroase!

  2. Este primul an cand am inceput sa deshidratez, pe langa instructiunile aparatului cautam alte sfaturi si ma bucur ca le-am gasit si pe ale tale !
    Deschidratorul meu functioneaza pana la max 70 de grade si asa am deshidratat pana acum : prune, mere, banane , din legume am facut deja un borcan de 1kg de vegeta de casa
    Crezi ca le deshidratez la prea mare calc dura ( 70 gr ) ?
    Multumesc de raspuns dar si de sfaturile de mai sus !

    • Buna,

      Este mare temperatura de 70 de grade, se deshidrateaza f bine si la 40-42 de grade! se pastreaza altfel enzimele si vitaminele la aceasta temperatura, practic tu le-ai uscat! insa este un inceput bun, iti pregatesti acasa ce vrei si stii ce mananci! Felictari si la cat mai multe stocuri de legume si fructe deshidratate!

  3. Buna ziua, am o intrebare legata de deshidratarea fructelor si a legumelor. Anul acesta este primul an in care vreau sa deshidratez fructe si legume dar inainte de achizitionarea unui deshidrator special as vrea sa incerc uscarea clasica pe gratie de lemn. Intrebarea mea, este posibil sa usuci fructe intr-o camera luminoasa, aerisita ? Gen terasa acoperita cu sticla sau balcon? Multumesc.

    • Buna Bogdan, imi cer iertare pt raspunsul intarziat, am lipsit destul de mult de la postul de control….Deshidratare -uscarea la soare pe grtii de lemn este conditioanata de prezenta din abundenta a razelor de soare care tb sa cada direc pe fructe/legume in primele 8-12 h ale procesului, timp in care pleaca apa in cantitate mare din fructe. Altfel, risti sa se instaleze prcesul de mucegaire. Daca ai balcon imbracat in sticla unde ai soare din abundenta poti usca, dar bine ventilata incaperea. Stiu ca bunicii mei la tara cand uscau, tot timpul mutau gratiile dupa soare…intorceau fructele le mai rascoleau ca sa se usuce bine. Spor in toate!

  4. Buna ziua !Va multumesc pentru aceste informatii,extrem de utile pentru mine.Credeti a fi posibila deshidratarea rosiilor fara a folosi sare,ci doar pulberea din plante aromatice ?Va intreb suplimentar deoarece anul trecut(la prima incercare) am avut o experienta nu tocmai placuta cu rosiile chery “deshidratate”,din 5 tavi am recuperate doar un borcanel de 200 gr,celelalte au facut o mazga albicioasa si le-am aruncat.Am inteles acum si unde am gresit(desigur dupa citirea ghidului),si anume la timpul cat trebuiau lasate la deshidratat(le-am lasat doar 22 de ore si nu am interschimbat tavitele de pe nivelele inferioare pe cele superioare, nici nu le-am rotit pozitiile spre aerul cald).Sper sa fi inteles bine,timpul optim este de 24-48 de ore de deshidratare,si sa nu ma astept sa se deshidrateze toate in acelasi timp.Lamurite fiind acestea,va mai intreb,deshidratati un anumit soi de rosii sau nu are importanta ?Am un producator “bio”de la care procur rosiile(legumele si fuctele),si mi-a spus ca are un soi de rosii “ochiul boului”(?) (sunt foarte carnoase,au multa pulpa),insa anul trecut pana mi-am cumparat deshidratorul se terminasera,asa ca am sa beneficiez anul acesta (sper) pentru ca au plantat mai multe.Va multumesc din inima pentru daruirea de care dati dovada fata de cei interesati a se hrani sanatosa si viu(de ce nu ?),atat pentru minunatele retete vegane,raw-vegane cat si pentru aceste sfaturi utile.Cu mare respect, ION PANDURU,pensionar din TULCEA.Ahh!Nu in ultimul rand, doresc sa stiu costul estimativ al unei participari/inscrieri la o tabara,din cele pe care le organizati si cum se procedeaza ?Va multumesc !

    • Domnul Ion, ma bucur sa va cunosc, felicit pentru determinarea cu care lucrati pentru sanantatea dumneavoastra. Se poate si fara sare, doar cu multe condimente-care sunt si conservanti buni, eu folosesc rosiile care imi cad in mana, ce gases aia usuc. Nu am patit necazuri la uscare, dar sa va asigurati ca totul va fi bine, eu recomand atunci cand porniti deshidratarea sa o faceti la 40-42 de grade Celsius, si dupa 10-12 h sa merreti pe 37-38 grade, astfel asigurati o mai buna evaporare a apei inca de la inceput, si nu mai apare albeata aceea care este de fapt un mucegai.Este esential a rotii sitele intre ele si a mai misca si rosiile pe sita. asa faceau si batranii din satul meu cand uscau prune la cuptorul cu lemne. Anul acesta fiind prinsa cu noi proiecte ce tin tot de sanatate nu am mai facut parte din echipa ce organizeaza tabara, dar puteti sa-l contactati pe Ciprian Lepadat care organizeaza ina tabere in judetul Constsnta, nr sau este 0723449460. sau Alec Blenche tot din Constanta, care organizeaza tabere undeva in centru tarii-Sibiu, Brasov, nr lui Alec 0729129116. Va doresc multa sanatate, asigurandu-va in acelasi timp de tot respectul meu pentru ceea ce faceti pentru sanatatea dumneavoastra

  5. buna ziua,
    va rog frumos sa ma ajutati sa deshidratez caise fara a se inegri. multumesc

    • Buna Marilena, imi cer irtare de intarziere, am cam lipsit din online in ultima vreme. Nu prea este posibil, si la nivel industrail la fel se brunifica, doar cele tratate chimc raman galbene si frumoase. eu am incercat si sa le “imbalsamez” ungandu-le cu putin ulei si apoi pudrandu-le cu scortisoara, dar tot maronii ies, fiindca se oxideaza rapid in prezenta oxigenului. In plus, uleiul poate atrage in timpul depozitarii mucegaiurile. Deci ramanem pe varianta caiselor brunifiate.

  6. Multumesc din inima !Ghidul dehidratatrii a pus serios la treaba dehidratorul meu Excalibur 5,si pe mine in aceeasi masura.Sentimentul de investitie gresita a disparut total,acum ma bucur de minunatul aparat si ma incearca parca un sentiment al mustrarii ca nu am cumparat un Excalibur 9.Aveti tot respectul meu si va asigur ca ori de cate ori consum fructe/legume,painici etc.muncite de E.5,imi apare pe “retina” mintii esentadesanatate.ro pentru care ii multumesc bunului Dumnezeu.Da, aveti mare dreptate in privinta visinelor,au un gust divin.Doresc sa stiu daca proportia de 280-290 de grame/1kg de visine obtinuta dupa dehidratare se incadreaza in procesul firesc.Multumesc mult !

    • Draga Ion, bine faceai de la 9 tavi te opreai…este o investitie ce merita toti banii….eu cand ma gandesc la rosiile deshidratate si la prunele cu scortisoara pe care baietii mei le mananca cu atat placere, zau ca vara as mai vrea inca un Excalibur pe balcon! Da, raportul fructe proaspete-deshidratate este unul destul de mare, asa obtin si eu, dar fiind f satioase nu-i bai, ca ies puntine, mergem pe cantitati mai mari la deshidratat. Doamne ajuta!

  7. Buna seara,
    Am si eu o intrebare. In ce ulei se conserva rosiile deshidratate. Am citi pe site-ul Ligiei Pop ca uleiul de masline nu este indicat, cica s-ar intari rosiile. Asa o fi? Ca alt ulei eu nu consum.
    Multumesc.

    • Buna ziua, eu am conservat si in ulei de masline, se poate intampla acest fenomen atunci cand este mai rece in camara sau beci si ueiul de masline se “coaguleaza” dar la caldura isi revine uleiu si rosiile. Puteti conserva in orice tipp de ulei alimentar, stabile la temperatura camerei si fara un miros puternic, pentru a nu influenta gustul rosiilor.

  8. Din experienta mea de uscare rosii cu EZIDRI am oservat urmatoarele:
    -este importanta grosimea feliilor in sensul ca trebuie sa fie cat mai apropiate (5…8mm);
    -a se evita o aglomerare prea mare a feliilor pe tava ;
    -temperatura de uscare totdeauna mai mica de 40-45 grade C (temperatura “bio”);
    -se vor folosi numai legume perfect sanatoase;
    -am avut si cazuri cand mi-a aparut acea mazga albicioasa care ulterior prin uscare a devenit neagra. In acest caz viteza de stricare depaseste viteza de uscare sau faptul ca rosiile in momentul taierii prezinta urme de alterare sau sunt exagerat de mari ca grosime.
    -in felul acesta uscarea este asigurata.
    -pastrarea ulterioara in borcane cu ulei presat la rece sau la congelator in pungi alimentare.

    • Multumim Titus pentru completari, invatam unii de la alti, sunt multe pe care le invatam din mers! An cu pace si sanatate!

    • Multumim, toate observatiile sunt adevarate, experienta ne invata multe, dar si sfaturile altora ne pott ajuta si mai mult.

  9. Gid??

    • …multumesc pt “Gid”

  10. Buna ziua, as vrea sa-mi iau un deshidrator si inca nu sunt decis ce anume sa-mi iau, v-as fi recunoscator daca mi-ti spune ce aveti voi sau ce recomandati. Multumesc

    • Alex, eu am experienta cu excalibur, si cu biofuture, cel romanesc inventat de domnul Proca, am fost mai multumita de excalibur, probabil si pt ca are ani de cand este pe piata internationala. Cel romanesc este in perfectionari si domnul Proca merita tot respectul meu pentru ceea ce a facut. Nu stiu acum ce imbunatatiri a mai adus ultimilelor modele, poate ii faceti o vizita dc sunteti din Bucuresti sau aveti drum in capitala,este f deschis la sugestii si colaborari. Merita sa mai intrebati si pe grupurile de raw vegansim de pe FB, poate ca te ajuta mai mult cei de acolo cu pareri ce vor inclina catre un deshidrator potrivit tie!

  11. am si eu o intrebare. ma tenteaza gandul sa incep sa folosesc un astfel de aparat, dar parca e mult de muncit :))) Dar care ar fi diferenta intre fructele si legumele uscate si cele congelate ? isi pastreaza toate enzimele si vitaminele ? de ce ati recomanda deshidratarea fata de congelare ? ma gandesc ca e mai usor sa le depozitezi in congelator si gata. Mi se pare ca e ceva de munca cu acest deshidratator. :) sper ca nu v-am deranjat cu aceasta intrebare, mi se pare oricum foarte interesant articolul si de folos. multumesc

    • Maria, parerile sunt impartite in ceea ce priveste pastrarea fructelor si legumelor prin congelare versus deshidratare, sincer nu am citit inca studii stiintifice care sa ma faca se recomand cu maxima incredere una sau cealalta metoda. Eu personal congelez cat de multe fructe si legume de tara pot, si deshidratez prune si rosii, crakersi pentru ca ne plac f mult gusturile, sunt niste cipsuri minunate si unele si celelalte, in plus rosiile la ulei tin fara probleme si le consumi cand sa zicem ca esti in pana de ideei culinare langa o felie de paine cu mai si niste catei de usturoi, sau prepari rapid un pateu din ele si cateva seminte sau nuci muiate. Pare de munca insa merita! Multumesc pentru intrebare, poate pentru toamna sa am documentez in directia stiintifica care sa sustina aceste metode de pastrare a bunatatilor naturii!

  12. Felicitari pentru site si articole, o sa preiau si eu informatia sa updatez ce am scris acum 2 veri!

Trackbacks/Pingbacks

  1. Adevaratele fructe uscate | gustuldeodinioara - […] ://esentadesanatate.ro/?p=2859(2) […]

Leave a Reply to bogdan costea Cancel reply

%d bloggers like this: