Pages Menu
Facebook
Categories Menu

Posted by on 11 Jul, 2014 in Uncategorized | 0 comments

Inghetata vegana de caramel cu topping din polen

Inghetata vegana de caramel cu topping din polen

Vara, ingetata reprezinta o mare provocare, la fiecare colt de strada ne fac cu ochiul vitrinele colorate si zecile de sortimente de inghetata, ce au in compozitie ingrediente mai multe, mai putine, ori spre deloc, comune cu cele inscrise pe etichetele de prezentare!

Sunt sortimente de inghetata care se lauda cu ingrediente sanatoase, 100% naturale, insa merita sa aprofundam si in aceste cazuri studierea etichetei  (sa nu uitam de emulsiile de grasimi saturate din care de prepara majoritatea inghetatelor din comert!!!).

Varianta cea mai sanatoasa de inghetata, ramane varianta in care alegem s-o preparam in casa, insa si aici trebuie sa facem o alegere cat mai potrivita a ingredientelor. Nu vom alege sa preparam inghetata instant din “prafuri” ce se pot achizitiona din comert, si nici din frisca la tub,  smantana grasa de tara, multe oua si zahar alb! Alegerile intotdeauna ne apartin si intotdeauna le facem in cunostinta de cauza, informati sau nu, grabiti ori ba!

ing caramel

De data ceasta am conceput  o reteta de inghetata care nu-i raw-vegan, intrucat pasta de Tahini este preparata prin prajirea susanului, mierea si polenul nu sunt considerate de unii adepti ai vegetarianismului & veganismului ca facand parte din alimentatia vegana, asa ca ramane la latitudinea fiecaruia sa-si aleaga ingredientele (miere, zahar brun, sirop de agave, sirop artar, etc)

Mesquite se inrudeste cu roscovele/carobul, facand pastai ca si celelalte leguminoase (fasole, bob, mazare, etc). Pudra de mesquite  este dulce si are un gust asemanator caramelului, are un continut ridicat de fibre si zaharuri, fiind satioasa si indicata in diabetul zaharat (are un  indice glicemic  mic).

Mierea de rapita este deosebita, are consistenta unui serbet si  un usor gust acrisor.

Ingrediente inghetata:

-4 linguri pasta de susan (Tahini)

-3 linguri pudra de mesquite (are gust de caramel)

-1 banana congelata

-vanilie

-miere de rapita dupa caz

Ingrediente topping:

-1 lingurita polen crud

-1 lingura miere de rapita

-1 lingurita cacao alcalina/naturala

Pasta de susan, pudra de mesquite, vanilia si banana se omegenizeaza bine, daca este cazul adaugam si putina miere. Gustam si hotaram daca mai este nevoie de miere pentru dulceata! Banana se scoate din congelator cu 1-2 ore inainte de a prepara inghetata. Vanilia este cea care pune in valoare aroma de caramel data de mesquite. Compozitia se aseaza intr-o forma de silicon si se da la congelator timp de 3-4 ore!

Toppingul

Preparam toppingul cu cateva minute inainte de a scoate inghetata din congelator. Polenul crud se amesteca bine cu mierea. Aceasta compozitie o impartim  in doua parti egale,  prima jumatate ramane portocalie, iar in cealalta jumatate adaugam cacao alcalina si obinem un topping de ciocolata.

Oricand reteta poate fi adaptata in functie de ingredientele de care dispunem!

Pofta buna de sanatate!

ingh caramel 1

Leave a Reply

%d bloggers like this: