Pages Menu
Facebook
Categories Menu

Posted by on 21 Jul, 2014 in Bauturi, Uncategorized | 4 comments

Mic ghid al sucurilor verzi

Mic ghid al sucurilor verzi

De ce sucuri verzi? verdele ca si culoare a naturii, reprezinta viata. Primavara suntem extaziati de primele fire de verdeturi care ne amintesc de renasterea naturii, dupa o binemeritata hibernare. Verdele naturii ne insoteste de primvara pana toamna tarziu, si cu toate acestea noi consumam verdeturi, doar intr-o perioada scurta de timp, eventual in lunile martie si aprilie!

La primele aparitii ale verdeturilor pe piata, ne bucuram de salata verde, ceapa verde si ridichile de primavara, carora le mai si rupem frunzele verzi, care de fapt sunt sanatoase si extrem de gustoase in orice salata cruda.

Patrunjelul, rar il folosim crud, ce cele mai multe ori el ne imbogateste doar mancarurile gatite.

Mararul, cred ca si mai rar este folosit crud, poate in salatele de varza, altminteri, il tocam marunt doar in mancarurile gatite.

Spanacul si el este gatit de cateva ori in perioada primaverii si a postului Pastelui, in rest, putine persoane il folosesc crud in salate indraznete, precum cea de aici.

Macrisul, stevia, stirul, loboda sunt folosite si ele frecvent in perioada primaverii, cand se prepara delicioase ciorbe drese cu smantana sau iaurt.

Clorofila din frunzele verzi, “sangele verde” cum mai este numita, este uimitoare prin ea insasi. Clorofila sta la baza vietii pe Pamant, prezenta ei in celulele constituiente ale plantelor, asigura baza energetica a aproape tuturor celorlalte organisme de pe Terra.

Sucurile verzi sunt de cele mai multe ori confundate cu sucurile de fructe in care adugam un procent de 10-15 % verdeturi, sunt excelente si ele, insa nu trebuiesc confundate! 

Daca vorbim de sucuri verzi, ne referim la un procent de macar 50% plante verzi si 50% legume sau fructe, insa ideal este sa consumam sucuri verzi in care avem peste 60-80% plante verzi.

Ce plante  verzi (cu frunze) putem folosi ca baza pentru astfel de sucuri

Plante comune:

-patrunjel     -marar    -spanac     -macrisi     -salata verde     -loboda verde/rosie     -stir     -frunze de morcov

-telina apio     -frunze de sfecla rosie     -mangold     -kale   – sparanghel     -teci de fasole     -grasita (iarba mare)

-frunze de ridichi     -urzici    -leurda

Plante de top:

-iarba de grau    -iarba de orz    -vlastari de floarea soarelui     -vlastari de lucerna

-plante aromate  (busuioc, menta, coriandru, tarhon, etc)

Iata cateva combinatii de sucuri verzi pe care eu le consum cu placere, si pe care le-am testat in micul catering de sucuri pe care il am la Rm Valcea. Cei care  urmariti grupul Hrana Vie (fara FOC), pagina oficiala de facebook a siteu-lui sau pagina-mi personala, cunoasteti deja aceste combinatii. Urmariti pagina oficiala de facebook a site-ului, acolo gasit mai multe postari de retete pe care inca nu le-am trecut si pe site, plus alte informatii pe care eu le consider utile celor ce cauta echilibrul si un stil de viata sanatos! In perioada aceasta sunt mai ocupata la cabinet, unde,  au inceput sa vin din ce in ce mai multe persoane ce vor sa faca schimbari in ale alimentatiei, fortuite de diverse probleme de sanatate!  Sunt oameni care au primit recomandari in ceea ce priveste adoptarea unui stil de viata bazat pe cat mai multe cruditati chiar de la specialistii alopati.

Fotografie1086

Suc verde din: mar, varza, ardei, castravete, marar, telina apio. Un suc parfumat, ce poate face concurenta multor altor sucuri  ”titrate”.  Cantitatile si ingredientele pot varia in functie de gusturile fiecaruia.

Fotografie1087

Suc verde din: macrisi, menta, rosie. Un suc  delicios, dulce, acrisor si puternic aromat.  Cantitatile si ingredientele pot varia in functie de gusturile fiecaruia.

Fotografie1083

 Suc verde din: macrisi, patrunjel, morcov, portocala. Un suc  verde reusit, agreat chiar si de cei ce nu “inghit” patrunjelul. Cantitatile si ingredientele pot varia in functie de gusturile fiecaruia.

Fotografie1084

  Suc verde din: macrisi, patrunjel, sfecla rosie, mar/portocala. Un suc  purpura, nu doar sanatos, ci si gustos. Cantitatile si ingredientele pot varia in functie de gusturile fiecaruia.

 costitaa

Suc verde din: mangold (sfecla elvetiana), busuioc, mar/portocala. Un suc  gustos si nutritiv cu iz italienesc (Rentzo, unul dintre pacientii mei, stabilit in Vladestii de Valcea, imi aduce tot felul de ierburi  vezi pe care le cultiva in gradina de care se ocupa cu atata pasiune ). Cantitatile si ingredientele pot varia in functie de gusturile fiecaruia.

 grasita pepene galben

Suc verde din: grasita, frunze de varza, coaja de pepene galben/mar/portocala. Un suc  inedit, untos, satios si delicios. Grasita este untoasa, vascoasa si binevenita in orice combinatie. Cantitatile si ingredientele pot varia in functie de gusturile fiecaruia.

grasitaa

Suc verde din: grasita, coaja de pepene rosu, mare . Un suc dulce si delicios.  Cantitatile si ingredientele pot varia in functie de gusturile fiecaruia.

grau_soare_macrisi

Suc verde din: macrisi, iarba de grau, vlastari de floarea soarelui. Un suc  de top, extrem de sanatos.  Cantitatile si ingredientele pot varia in functie de gusturile fiecaruia.

omega 8003

Suc verde din iarba de grau, obtinut prin resare la rece cu storcatorul orizonatal Omega 8004

lexen1

Suc verde din: frunze se sfecla rosie, frunze de morcov, tarhon, rosii. Un suc  delicat si parfumat. Cantitatile si ingredientele pot varia in functie de gusturile fiecaruia. Storcator manual prin presare la rece

mugur brad

Suc verde din: spanac, macrisi, lobosa, muguri de brad. Un suc  indraznet, nu doar sanatos. Cantitatile si ingredientele pot varia in functie de gusturile fiecaruia.

suc fasole-macrisi

 Suc verde din: spanac, macrisi, fasole teaca. Un suc dulce-acrisoar, potrivit diabeticilor. Cantitatile si ingredientele pot varia in functie de gusturile fiecaruia.

 

Nu uitati sa consumati verde si acum, in plina vara, cand inca se gasesc pe piata sau la fermele de specialitate tot felul de plante verzi. In aceasta perioada, chiar sunt tarani care au a doua recolta de marar proasptat, spanac, macrisi, loboda, etc!

Aparatura si ustensile

Aparatura folosita la obtinerea acestor sucuri se poate achizitiona din diverse magazine de profil sau de peste hoatare. Cert este ca daca dorim sa achizitionam un astfel de aparat,  putem gasi pentru toate buzunarele.

Din experienta mea cu storcatorul manual de verdeturi (il vedeti intr-o fotografie mai sus), va pot spun ca va puteti descurca agreabil, daca veti avea rabdare la capitolul alimentare si procesare, atunci cand doriti sa obtineti sucuri din: iarba de grau, patrunjel, marar, telina apio, loboda, stir, spanac, macrisi, rosii, castraveti, ardei, morcov, sfecla rosie, portocale, etc. Doar ca trebuie fructele si legumele sa le tocati marunt, nu trebuie exagerat cu cantitatea de radacinoase dure (cel mai bine am observat ca legumele este bine sa fie taiate fasii subtiri de 5-10 cm) iar ierburile sa le introduceti pe rand, in cantitati mici, cu rabdare! In maxim 30 de minute, puteti obtine 250-300 ml suc verde, aici intra si timpul de spalare al materiei prime! Uitam sa precizez, la anumite ierburi sau legume fibroasa, aparatul scoate si ceva zgomot, un fel de scartaituri, dar sunt suportabile!!!

Despre storcatoarele electrice cu presare la rece, nu am prea multe sa va spun, sunt excelente toate.

Se deosebesc 2 tipuri de storcatoare cu presare la rece:

-cele orizontale, speciale pentru ierburile verzi si vlastari, dar perfecte si pentru orice alte legume si fructe, in plus, Omega 8004  macina seminte, nuci, cereale, si poate fi folosit la prepararea laptelui vegetal din migdale, nuci, susan, etc

-cele verticale, au ca avantaj capacitatea mai mare de alimentare, insa nu dau rezultate atunci cand vrem sa obtinem suc verde din iarba de grau sau alte frunze verzi fibroase, in rest, sunt excelente pentru soarcerea legumelor, radacinoaselor, fructelor si obtinerea laptelui vegetal.

Aceste aparate sunt silentioase, necesitand atentie doar la maruntirea legumelor/fructelor. Viteza de lucru a acestor aparte este cuprinsa  intre 50-80 rotatii/minut, mult mai mica decat a storcatoarelor prin centrifugare!

La fina, vreau sa va anunt cu bucurie, ca in perioada 2-7 septembrie la Bran, impreuna cu o echipa minunata de oameni din Constanta, organizez o prima Tabara de Stil de Viata Sanatos-pasi spre SIMPLU. NATURAL. INTEGRAL.

Pentru detalii legate de Tabara nu ezitati sa-mi scrieti.

Nu uitati sa consumati cat mai NATURAL.  SIMPLU. INTEGRAL.

tabara sarmale

Pofta buna de sanatate!

 

 

 

 

4 Comments

  1. foarte interesant! dar cine-i persoana din,,spate”-care se ocupa cu asa ceva?

  2. Întrebări-întrebătoare.
    1. Citisem pe varii site-uri, că NU se combină NICIODATĂ fucte cu legume, ci numai fructe cu fructe (sau frunze),, respectiv legume cu legume (sau frunze). Fals sau adevărat ?
    2.. Coajă de pepene galben/roșu, se pune la suc toată, sau doar partea albiciosă aflată imediat sub coajă?
    3. Unde se găsește grășița, (să nu riști să culegi aiureli? )
    Mulțumesc :)

    • Salutari, asa spun teoriile, ca nu se combina fructele cu legumele, ba mai mult, exista o categorisire a fructelor: acide, subacide, bazice, si in functie de cum sunt ele se pot combina cu anumit legume si nuci/seminte! Adevarat ca sunt persoane care tolereaza orice combinatie, dar si altele care nu….cel mai indicat este ca fiecare sa-si urmareasca digestia, imediat ce a consumat o combinatie considerata “gresita” ar tb sa sesizeze mici neplaceri (balonare, flatulenta, refluzgastroesofagian, etc)
      Insa de baza ramane a ne educa sa consumam pe rand toate aceste alimente vii, nu este greu, exercitiul este de baza si atentia pe detaliile de dupa servirea mesei, indiferent ca este o buna sau mai putin buna combinatie!!
      Coaja alba a pepenelui se foloseste la sucuri, miezul se serveste separat, intrucat se digera rapid
      Grasita este bine sa-ti procuri de la cineva din gradina, au cu siguranta exces de grasita majoritatea celor ce-si cultiva pamantul, cred ca si la cei de la Biodumbrava am vazut de vanzare. Incearca si in piata sa te imprietenesti cu cei ce au gradini, spune-le de nevoia ta si poate te ajuta!

      Imbratisari calduroase

Trackbacks/Pingbacks

  1. ASTRO-DETOX (1/10) - […] http://esentadesanatate.ro/?p=2674 […]
  2. ASTRO-DETOX (2/10) - […] Mic ghid al sucurilor verzi […]
  3. ASTRO-DETOX (3/10) - […] Mic ghid al sucurilor verzi […]

Leave a Reply to vreusastiu Cancel reply

%d bloggers like this: