Pages Menu
Facebook
Categories Menu

Posted by on 8 Jul, 2014 in Uncategorized | 0 comments

Albastrelele binecuvantare pentru ochi si vedere

Albastrelele binecuvantare pentru ochi si vedere

Albastrelele sunt cunoscute ca remediu pentru ochi, insa in trecut erau larg utilizate si intern ca antiinflamator si protector gastric pentru stimularea poftei de mancare, ca diuretice, drenoare hepatice, fiind indicate si in eczeme, edeme, guta si reumatism.

 Studiile recente, efectuate pe tincturile de albastrele si unele extracte apoase brute, au pus in evidenta superioritatea terapeutica a extractelor apoase.  Principiile active din florile de albastrele sunt: pectinele, flavonoidele, antocianinii, substantele amare,  compusii acetilenici, etc. Au fost identificate  diverse polizaharide, polifenoli dar si compusi precum quercitina, apigenina, acidul cafeic, acidul cumaric, acidul salicilic, acidul siringic, acidul clorogenic, unele dintre fiind cunoscute pentru efectul lor benefic asupra leziunilor stomacale si reducerea secretiei de acid gastric (quercitina). Extractele de albastrele sunt unele dintre cele mai folosite in industria cosemtica.

In fitoterapie se folosesc petalele, florile uscate, frunzele si semintele.

albastrelele

Actiuni & Indicatii

Intern: antidiareic (mediu-slab), drenor hepatic (mediu-slab), diuretic (slab)

Actiuni:

-in diaree- se administreaza sub forma de pulbere

– in infectii renale, hepatita, eczeme-se administreaza pulberea sublingual, de 3 -4 ori pe zi, avand rol adjuvant

Extern: antiinflamator oftalmic (bun), antiseptic oftalmic (mediu), decongestiv, tonifiant al parului

Actiuni:

-in blefarita, conjunctivita, cataracta in faza incipienta-se administreaza macerat la rece pentru uz ocular, preparatul se picura cu ajutorul unui tampon steril pe pleoapa si in sacul conjunctival. Pentru a intensifica actiunea maceratului, se pune o compresa cu acest macerat si pe pleoapa timp de 30-60 minute, de mai multe ori pe zi.

-in edeme de pleoapa-se aplica comprese cu macerat la rece pe pleoape de 2-3 ori pe zi. Pentru rezultate si mai bune, se pot folosi la prepararea maceratului si florile de musetel si tei.

-in dureri de cap ce apar ca urmare a oboselii oculare la peroanele care au fotosensibilitate, lucreaza mult la calculator sau conduc noaptea- se aplica2-3 picaturi de macerat in fiecare ochi, dupa care se clipeste rar si cu putere pentru a realiza un masaj usor al globilor oculari.

sac conjunctival
Sacul conjunctival|

 -in tratamentul de intretienere a parului, se va face ultima clatire  cu infuzie de albastrele

Preparare & Administrare

Pulberea se obtine prin macinarea florilor de albastrele cu rasnita de cafea. De regula, se administreaza 1 lingurita de 2 ori pe zi, pe stomacul gol. Pulberea se va tine sub limba, timp de 5-10 minute, apoi se inghite cu apa. Atentie! pulberea nu se pastreaza macinata mai mult de 12 zile, deoarece isi pierde proprietatile terapeutice.

Maceratul la rece se obtine din 2 lingurite de flori uscate in 250 ml apa de izvor, ce se lasa la macerat timp de 10-12 h. Se strecoara si se consuma.

Maceratul la rece pentru uz ocular  se obtine ca cel de mai sus, doar ca se utilizeaza apa fiarta si racita, iar strecurarea se va face de doua ori, ultima oara prin filtru de vata sterila.

Pentru aplicatiile oculare se va curata bine toata zona oculara cu un tampon inmuiat in solutie, apoi se vor picura in fiecare ochi 2-3 picaturi de macerat, dupa care se va pune o compresa pe ochi pentru 45-60 de minute.

Precautii

Albastrelele folosite pentru zona oculara, vor fi procurate/culese din unitati ce comercializeaza plante analizate microbiologic si chimic, astfel incat sa nu contina microorganisme si compusi care sa lezeze zona oculara, extrem de sensibila! In cazul infectiilor si leziunilor grave, aceste preparate se aplica doar in urma consultarii unui medic de specialitate.

Maceratul se va pastra la frigider.

albastrele culese

In comert exista ape florare de albastrele bio, destinate utilizarii oftalmice. Aceste ape calmeaza ochii iritati, amelioreaza edemele si oboseala oculara, tonifiaza si linistesc pielea.

albastrele mayam

 Bibliografie

1.Plante medicinale miraculoase din flora României, Tudor Ilie  si Mihai Minoiu, Editura Adevăr Divin

2.Vegetal extracts with gastroprotective activity. Part. I. Extracts obtained from Centaurea cyanus L. raw material, LUCIA PIRVU,  COPREAN DRAGOMIR,  STELIAN SCHIOPU,  SVETLANA COLCERU, Romanian Biotechnological Letters, Vol.17, No.2, 2012

3.Anti-inflammatory and immunological effects of Centaurea cyanus flower-heads. N GarbackiV GloaguenJ DamasP BodartM TitsL Angenot. Laboratoire de Pharmacognosie, Institut de Pharmacie, CHU, Université de Liège, Sart Tilman, Belgium. Journal of Ethnopharmacology, 01/2000; 68(1-3):235-41.

Post a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *