Pages Menu
Facebook
Categories Menu

Posted by on 1 Jun, 2014 in Deserturi, Raw Vegan, Retete, Uncategorized | 0 comments

Mini tort vegan de inghetata

Mini tort vegan de inghetata

Fiind copil …….. , m-am gandit la minitortulete, haioase si mai ales sanatoase! Inspiratia vine din povesti, jocuri si jucarii, de la copii.

Povestile si basmele au “efect hipnotic” prin ele insele. Devenind “prinsi” de actiunea povestii, basmului, romanului, povestirii, traim o transa hipnotica, suntem scufundati in acea actiune, ne transpunem intr-o alta lume. In “Alladin” de exemplu personajul Jafar are un toiag magic in forma de sarpe care are puterea de a hipnotiza. In  “Cartile Junglei”,  Kaa il hipnotizeaza pe Mowgli, cantand in acelasi timp, versurile cantecului prin repetitie si ritm avand intr-adevar efect de inductie hipnotica: “Increde-te in mine, increde-te in mine…”.

Omul Paianjen, Sarpele Kaa si ochii care se rotesc in spirala, mi-au dat ideea acestui tort tematic din punct de vedere vizual si gustativ, de ce nu!

Reteta este simpla si poate fi usor adaptata, in functie de disponibilitatea ingredientelor,  gasiti aici  alte retete de inghetata.

 

kaa

Panza lui Spider Man si ochii sparpelui Kaa

Ingrediente

Blat (optional):

-30 g stafide tocate marunt la cutit

-10 g miez de nuca macinata/migdale, alune, etc

-1 lingurita apa

-foaie de copt

Blatul este optinonal in functie de forma in care doriti sa montati minitortul!

Se amesteca toate ingredientele si se aseaza blatul intr-o forma culinara. Daca alegem o forma de silicon, nu este nevoie de blat, altiminteri,  nu uitam sa asezam o foaie de copt la baza blatului (forma cilindrica din ultima poza).

Crema:

-50 g  seminte de floarea soarelui crude, hidratate timp de 2-4 h

-150 g caju, hidratat timp de 2-4 h

-50 g unt de cacao sau cocos

-50 g miere sau alt indulcitor

-100-120 ml apa, in functie de nevoia blenderului

-pudra de roscove (carob) sau cacao

-turmeric pentru a obtine o crema galbena

-pudra de lucuma, optional

-scortisoara

-rom sau alte arome naturale (ulei esential de portocale, de menta) ce se potrivesc cu gustul de ciocolata)

-nuci, alune, stafide pentru decor sau in interiorul cremelor

Untul de topeste pe baie de aburi, nu la mai mult de 40 grade Celsius, se adauga in blender, se completeaza cu apa, mierea, semintele si nucile caju, bine spalate si strecurate. Se preceseaza totul in blender pana obtinem o crema fina, de consistenta compozitiei de chec. Aceasta crema se imparte in doua parti egale, se aromeaza si se coloreaza dupa preferinte (verde obtinem cu pudra de spirulina, roz cu cirese, zmeura sau capsuni, violet cu afine sau mure, albastru cu o picatura de albastru de metil, etc).

Montarea

In forma de silicon, pentru a obtine ochii hipnotici a lui Kaa, vom avea nevoie de doua creme, pe care le vom adauga rand pe rand, concentric. Adaugam  crema galbena, apoi crema neagra in centrul cremei galbene, iar crema galbena in centrul celei negre si tot asa. Iata si un filmulet edificator. Cremele fiind destul de fluide se vor aseza singure, concentric. Tortuletul imediat ce este gata se introduce in congelator, peste 5-6 ore cand este inghetat, se scoate si se taie pe verticala in doua bucati, se suprapun cele doua jumatati pentru a forma ochiul lui Kaa.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Diverse forme de minitorturi

forme silicon

Forme de silicon

In forme metalice fixe sau cu pereti detasabilidetasabile (diametrul 10-15 cm), vom aranja hartia de copt taiata pe masura formei, vom presa blatul, si adaugam cremele in functie de ceea ce vrem sa obtinem ca si aspect estetic. Vom orna si da la congelator pentru 5-6 ore.

Torturile se vor scoate din forme  cat sunt congelate.

Pofta buna de sanatate!

 

cirese

Minitort de ciocolata cu salba de cirese

forma cilindrica

Forma metalica

 

Leave a Reply

%d bloggers like this: