Pages Menu
Facebook
Categories Menu

Posted by on 24 Apr, 2014 in Feluri Principale, Uncategorized, Vegetariene | 0 comments

” Nautel crocantel” un popcorn rapid din naut

” Nautel crocantel” un popcorn rapid din naut

Un altfel de popcorn, din naut! rapid, gustos, satios si de mare folos! pe scurt “nautel crocantel”

Specia de naut care se cultiva in zilele noastre se numeste Cicer Arietinum. Astazi, nautul este extrem de popular in India si in tarile musulmane, regasindu-se in nenumarate feluri de mancare traditionale in Orientul Mijlociu, Africa de Nord, dar si in Italia (mai ales in Sicilia) si in Spania. In timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial, boabele prajite de naut au fost folosite de europeni pe post de inlocuitor pentru cafea.

Nutritional vorbind,  nautul este un aliment bogat in proteine (9 g/100 g naut), vitamine ( B-uri in special), minerale (mangan 52%,  cupru 18 %, fosfor 17%, fier 16%, zinc 10%,  sodiu 10%, potasiu 8%, calciu 5%, seleniu 5%),  fibre (30%), grasimi ( 43 mg acizi Ω 3/100g, respectiv 1113 mg  acizi Ω 6/100g).

Indicele glicemic  estimat al nautului  pe o scala de la 0 la 250 este 10,  deci, nautul poate fi consumat de catre diabetici!

naut popcorn

Ingrediente:

-naut, boabe hidratate 8-10 h (se poate da intr-un clocot) sau germinate (de preferat)

-sare

-piper

-curry,

-turmeric

-scortisoara

Mod de preparare Boabele de naut se spala bine si se pun la hidratat pentru 5-8 ore. Germinarea nautului nu este complicata, mai intai vom hidrata nautul pentru 5-6 ore, apoi il vom aseza intr-un germinator simplu sau sita de cernut malai sau in borcane simple ori speciale de germinare.

Aici aveti detaliata povestea germinarii graului.

In 48-60 de ore boabele de naut vor germina! Boabele bine hidratate si/sau date in clocot, sau germinate se condimenteaza si se aseaza intr-o tava tapetata cu hartie de copt, tava se introduce in cuptorul preincalzit pentru 30-45 de minute. Amestecul de condimente se alege in functie de preferinte.  La primul “poc-poc” scoatem tava din cuptor, “popcornul” de naut este gata!

Nautul  astfel pregatit poate fi luat la caserola oriunde, la scoala ca si gustare sau masa principal, la serviciu, in drumetii!

Sa  nu uitam, sanatatea se invata acasa in primii ani de viata!

Alternative exista, cunoastere si bunavointa sa fie!

Bibliografie inspirationala:

Nutritional quality and health benefits of chickpea (Cicer arietinum L.): a review

Nautul, sanatate si savoare

Leave a Reply

%d bloggers like this: