Pages Menu
Facebook
Categories Menu

Posted by on 8 Mar, 2014 in Deserturi, Uncategorized | 2 comments

Tavalita vegana (raw) cu nuca

Tavalita vegana (raw) cu nuca

Tavaliata cu nuca este preferata fratelui meu! astfel, am ajuns la varianta vegana a clasicei prajituri, care are o glazura pe baza de margarina (adica, multe grasimi saturate)!!! Am mancat si eu margarina in copilarie, insa, acum ca stiu unele lucruri, nu ma mai las pacalita nici macar de margarina “cu” omega 3, 6 sau 9. Asa ca, va rog, nu va lasati sedusi de reclama care vinde mult prea multe produse dubioase in zilele noastre.

Aceasta reteta este simpla si “versatila”!

Ingrediente:

-300 g seminte de floarea soarelui crude

-350 g samburi de nuca cruda

-300-400  g curmale

-4 linguri de cacao alcalina

-4 linguri pudra de carob/roscove

-apa, 1-3 linguri daca este cazul (la aluat)

-esenta de rom

Se proceseaza intr-un robot cu lama S, 200 g samburi de nuca  cu 300 g seminte de floarea soarelui, pana obtinem o faina nu foarte fina. Din  150-200 g curmale se obtine pasta de curmale care va lega faina de nuci si seminte. Pasta de curmale se obine tocand la cutit curmalele cat mai marunt, sau cu ajuorul masinii de tocat carne sau cu un storcator cu ax melcat precum cel din imagine. Se framanta bine pasta de curmale impreuna cu faina, se pot aduga sau nu cele 2 linguri de cacao si carobul,  romul obligatoriu, si se intinde compozitia intr-o tava tapetata cu hartie de copt, dupa care se portioneaza in bucati (5 cm x5 cm sau alte dimensiuni)  cu ajutorul unui cutit cu lama permanent umezita. Acest aluat se poate prelucra si manual, asa cum am procedat eu in imaginea se mai jos! Putem face bastonase, bilute sau cuburi pe care le vom glazura si apoi tavali prin restul (150 g) de nuca macinata.

Glazura 1 si 2

1.Cele 150 g curmale bine hidratate (2-3 ore) si scurse de apa, se mixeaza in blender, adaugam restul de cacao, carob si rom! Glazura este cremoasa, practic, bucatile de prajitura nu se vor scufunda in glazura, ci, vor putea fi usor rulate cu ajutorul unei furculite si apoi tavalite prin nuca.

2.Cea mai simpla glazura pe care o putem prepara rapid are la baza mierea, peste care adaugam cacao, carob si rom. Mierea este bine sa fie la temperatura de 30-35 grade Celsius, devine mai fluida si astfel putem glazura cu usurinta bucatile de tavalite. Practic la 2 linguri de miere, adaugam un amestec de cacao naturala/alcalina si carob atat cat este nevoie pentru a obtine o glazura suficient de legata. Scufundam bucatile de prajitura in glazura apoi tavalim prin nuca.

Pare complicat?  merita din plin!

Pofta buna de sanatate!

 

tavalita cu nuca

tavalite fin

glazura

Glazura cu miere, cacao, carob si rom

DSC05869

 Pasta de curmale obtinuta cu ajutorul storcatorului cu presare la rece Omega 8004

2 Comments

    • asa este, multumim!

Post a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *