Pages Menu
Facebook
Categories Menu

Posted by on 4 Feb, 2014 in Antreuri, Feluri Principale, Salate, Uncategorized, Vegetariene | 12 comments

Icre vegetale cu amarant

Icre vegetale cu amarant

Amarantul, “planta care nu moare”, stirul porcesc sau boabele lui Dumnezeu, este o planta cu frunze si seminte comestibile. Numerosi specialisti  ii dedica amarantului un numar tot mai mare de studii stiintifice, ce-l fac fruntas ca aliment in combaterea hipertenisiunii arteriale si a colesterolului. Amarantul, alaturi de orez, porumb, mei, hrisca, quinoua, tapioka si tef  este lipsit de gluten, deci poate imbogati dieta oricarui om ce trebuie sa invete sa traiasca departe de cerealele glutenice (grau, orz, ovaz, secara, kamut, alac).

Mai jos, am extras cateva informatii despre amarant, din Revista Formula As.

Din compoziţia chimică a ştirului face parte şi squalenul, un compus antioxidant puternic, care ajută la prevenirea cancerului. Până de curând, squalenul era ex­tras doar din ficatul de rechin, greu de obţinut şi extrem de costisitor. În uleiul din se­minţe de ştir se găseşte cea mai mare proporţie de squalen, circa 8-10%. Pentru comparaţie, din ficatul de rechin se poate extrage doar 1-1,5% squalen.Uleiul de ştir ajută la reducerea colesterolului din sânge, protejează organismul împotriva efectelor expu­nerii la radiaţii, contribuie la resorbţia tumorilor malig­ne. Bolnavilor de cancer supuşi terapiilor cu radiaţii li se recomandă utilizarea uleiului de ştir înainte şi după asemenea şedinţe. Acest ulei accelerează în mod sem­ni­ficativ acţiunea de recuperare a organismului, iar squa­lenul din compoziţia sa acti­vează procesele de re­generare ale ţesuturilor organelor interne, adesea grav afectate de asemenea raze.
În plus, squalenul din uleiul de seminţe de ştir are proprietăţi unice cicatrizante, ameliorând şi tratând afecţiuni dermatologice, ca psoriazis şi pitiriazis.

Pentru mai multe detalii puteti citi articolul din Formula As. Un alt articol despre stir gasiti si aici.

icre

Icre vegetale cu amarant

Ingrediente:

-150 g amarant

- 50 g caju crud sau seminte de floarea soarelui crude hidratate minim 1 h

-50 g fulgi integrali de orz sau ovaz, hidratati timp de 30-60 minute

- o ceapa

-zeama de la 1/2 lamaie sau dupa gust

-sare dupa gust

-turmeric dupa gust (nu este obligatoriu)

Mod de preparare:

Amarantul bine spalat se fierbe in apa cu sare, timp de 20-30 de minte. Merita incercata reteta si cu amarant crud, hidratat timp de 4-6 ore!

In timpul in care fierbe amarantul, preparam maioneza vegetala. Cu ajutorul unui blender mixam nucile caju  sau semintele de floarea soarelui cu fulgii de orz, turmericul si apa dupa nevoie.  Amarantul imediat ce este fiert se spala cu apa  si se amesteca cu maioneza, dupa care, adaugam sarea, ceapa tocata marunt si zeama de lamaie dupa gust! Putem adauga 1 lingura ulei de masline presat la rece!

Puteti gasi amarnatul sub forma de seminte sau de boabe expandate in magzinele naturiste si plafare sau pe www.driedfruits.ro.

Marina si Ramona va ureaza: pofta buna de viata!

Amaranth bio 500 g-500x500

 

12 Comments

  1. Reteta aceasta nu a fost preparata inainte sa fie postata! nu se poate spala amaranthul fiert! El formeaza o masa cleioasa care nu mai permite separarea boabelor. E culmea sa postezi asa ceva…Pacat. siteul pare interesant.

    • Angi multumesc pentru coment,reteta a fost preparara de foarte multe ori intrucat este delicioasa! Poate fi amarantul spalat dupa fierbere, cand, da devine o masa compacta! Secretul este sa fierbi boabele de amarant intr-o cantitate mare de apa! Eu fierb 50 de g intr-un L de apa!

      • Reteta poate fi preparatasi fara a spala amarantul fiert, insa eu am observat ca prin spalarea amarantului fiert, boabele alese se combina f bine cu maioneza vegetala! Vezi cazul orezului fier si trecut sau nu prin jet de apa rece!

      • Multumim pentru informatie, am sa ma documentez si am sa revin cu informatii! posibil sa se extraga un colorand din planta, sunt multe specii de amarant, semintele stiu ca sunt comestibile, insa merita documentat subiectul!

  2. Aditivul Amarant E123 este chimic si la mijlocul secolului 20 era sintetizat din gudron de carbun, in prezent fiind sintetizat din produse petroliere.
    A nu se confunda cu planta numita amarant ce produce seminte bogate in proteine si minerale.!!!!

    • Multumim Elena, aditivul da este de sinteza, inca nu m-am documentat ce-i cu el, insa boabele de amarant nu au nici o legatura cu el, ele provin de la stir (amarant), planta care creste in multe locuri pe Pamant

  3. vreau sa intreb ca si amarandul expandat se fierbr?

    • fierbe*

    • Dana, nu am experienta cu amarnatul expandat,presupun ca el doar trebuie hidratat. Tu cum il folosesti? Cu multumiri!

  4. Mie mi a iesit. Super buna!!!

    • Ma bucur ca ti-au iesit! De incercat si icrele de mei! sunt fantastice, le-am postat pe facebook pe Marina Cirjaliu Murgea, aici cam greu mai postez cate o reteta!

Leave a Reply

%d bloggers like this: