Pages Menu
Facebook
Categories Menu

Posted by on 28 Apr, 2014 in Antreuri, Bauturi, Deserturi, Hrana fara foc, Raw Vegan, Salate, Uncategorized, Vegetariene | 4 comments

Flori comestibile

Flori comestibile

Florile, da, pentru fiecare dintre noi, ele semnifica ceva, parfum, culoare, romantism sau sanatate! Asistam astazi, din ce in ce mai mult, la o evaluare si reevaluare a multor plante, in scopul gasirii de noi solutii pentru pastrarea si imbunatatirea echilibrului sanatatii noastre.

Este primavara si putem sa ne bucuram de flori la tot pasul. Culorile si parfumul lor ne fac sa simtim si sa percepem viata diferit, daca  le-am adauga in preparatele noastre, am beneficia si de proprietatile lor terapeutice, ce se ascund de fapt, sub forma diversilor compusi fitochimici in fiecare pata de culoare calda sau rece!

In scrierea acestor randuri, am avut ca si inspiratie cartea doamnei Maria Ivascu, care descrie o multitudine de flori ce se intalnesc si pe teritoriul Romaniei.

salata flori Scurta isorie a utilizarii florilor in alimentatie

Florile sunt utilizate de secole sub diverse forme: marinate, confiate, conservate in solutii dulci, macerate sau in stare proaspata.

In Mexic se pot intalni preparate culinare ce contin flori de cactus  si de trandafir japonez.

In Turcia si Africa de N se prepara de mult timp apa parfumata cu flori de trandafiri sau portocal, dar si sosuri la care se adauga flori de ciubotica-cucului.

In Londra anilor 1770 seful cofetar al Ambasadei Spaniei, prepara delicioase bomboane cu zambile si narcise, desi erau considerate toxice!

In vechea China se ofereau oaspetilor preparate cu flori de iasomie, lotus, camelie, glicina si crizanteme.

In Provence celebra este marmelada de violete!

Flori mai rezistente precum: florile de dovleac, de camelie, de crin galben, de lalea, de zambile, de trandafir, de yucca, de magnolie, de varza rosie si broccoli se fierb in apa ori se pun pe gratar. Altele, mai fragile precum: mimoza, violetele, muscatele sunt cristalizate, confiate, infuzate sau macerate lung timp in apa, miere, vin, otet, ulei. Flori precum nalba, garoafa, galbenelele, limba-mielului si altele se amesteca in diverse salate. Cele mai aromate se usuca si sub forma de pudra parfumeaza  faina, bauturile racoritoare, serbeturile, inghetata, mierea! Cele mai mici si gratioase flori se pot imortaliza in cuburi de gheata care pot decora paharele cu vinuri seci, ape sau sucuri naturale.

cuburi gheata

Valoarea alimentara a florilor

Valoarea terapeutica a florilor consta in efectul lor imunomodulator  (emetina, piocarpina, vincristina, gosipolul, taxanii), antiinflamator, antialergic, sedativ si  antioxidant (polifenoli, antociani).Toate aceste  molecule cu nume ciudate, poseda proprietati antibacteriene, antifungice, antioxidante, antitumorale, citostatice. Majoritatea factorilor toxici din alimentatie pot fi contracarati prin aportul alimentar de antioxidanti, care  exercita o importanta actiune de stimulare a imunitatii organismului. Cele mai importante principii vegetale cu rol antioxidant si imunostimulator sunt: polifenolii, uleiurile esentiale (rosmarin, lavanda, menta, salvie, cimbrisor, mac), flavonoidele (arnica, galbenele, primula, soc, gherghine, salcam, tei, musetel), pigmentii (hibiscus, bujor, nalba), alcaloizii, taninurile, terpenoizii).

In cele ce urmeaza sunt prezentate caracteristicile sanogenetice si modalitatile de valorificare a catorva flori comestibile :

1.Liliacul alb/mov (Syringa vulgaris), florile proaspete se folosesc pentru dulciuri, bauturi calde, ceaiuri, siropuri, florile decoreaza mai ales dulciurile cu ciocolata, se folosesc in compozitia checurilor.

Caracteristici sanogenetice

Florile albe: polifenoli 1749 mg/kg proba (continut ridicat); taninuri 2095 mg/kg (continut ridicat); flavonoide 10.4 (continut ridicat); antociani (nu contine)

Florile mov: polifenoli 1525mg/kg proba (continut ridicat); taninuri 1005mg/kg (continut mediu); flavonoide 5.5 (continut moderat); antociani 34,64 mg/kg (continut scazut) liliac

Syringa vulgaris (liliac)

2.Caltunasii/nemtisorii/condurul doamnei/ (Tropeolum majus), flori cu savoare picanta, se adauga in salate sau decoreaza deserturile. Fructele tinere se folosesc pe post de capere. Florile se folosesc la fermentarea vinurilor de Alsacia.

Tropaeolum_majus_Pico

Tropeolum majus (caltunasi)

Caracteristici sanogenetice Polifenoli 176 mg/kg proba (continut mediu); taninuri 1641 mg/kg (continut ridicat); flavonoide 5 (continut moderat); antociani 2521 mg/kg (continut ridicat)

3.Galbenele (Calendula officinalis), proaspete sau uscate, petalele se amesteca cu salate si supe de legume. Bobocii sunt conservati in otet, miere sau se confiaza.

galbenele

Calendula officinalis (galbenele)

Caracteristici sanogenetice Polifenoli 163 mg/kg proba (continut mediu); taninuri 1863 mg/kg (continut mediu); flavonoide 13.8 (continut ridicat); antociani  (nu contine)

4.Panselute (Viola tricolor, Viola cornuta, Viola hispida ) florile proaspete se folosesc la salate, paste, dulceata. Florile cristalizate orneaza preparatele de patiserie.

violete

Viola tricolor (panselute)

 Caracteristici sanogenetice Polifenoli 337 mg/kg proba (continut ridicat); taninuri 803 mg/kg (continut scazut); flavonoide 1.4 (continut scazut); antociani 30.45 mg/kg (continut scazut)

5.Papadia (Taraxacum officinale). Bobocii de flori sunt deliciosi, amestecati cu frunzele in salate. Florile proaspete sau uscate se infuzeaza si dau un ceai amar-tonic. Bobocii se pot conserva in otet.

dandelion

Taraxacum officinale (papadia)

Caracteristici sanogenetice Polifenoli 172 mg/kg proba (continut mediu); taninuri 1076 mg/kg (continut mediu); flavonoide 47  (continut ridicat); antociani  (nu contine)

6. Banuteii/paralutele (Bellis perennis). Florile se consuma proaspete sau fierte in salate si la deserturi. Confiate, au gust de martipan si se adauga la tartele cu legume. Bobocii se conserva sau se pastreaza in otet, fiind consumati pe post de capere.

bellis-perennis-3

Bellis perennis (banuteii)

Caracteristici sanogenetice Polifenoli 163 mg/kg proba (continut mediu); taninuri 1022 mg/kg (continut mediu); flavonoide 13.8  (continut ridicat); antociani 2 mg/kg  (continut scazut)

7. Trandafirul japonez/hibiscus de gradina (hibiscus syriacus). Floarea este comestibilă și are proprietăți emoliente. Din flori se pot face ceaiuri. Florile se folosesc la prepararea bauturilor racoritoare, a siropurilor si deserturilor.

Hibiscus_syriacus_Blue_bird

Hibiscus syriacus (hibiscus de gradina)

 Caracteristici sanogenetice Polifenoli 281 mg/kg proba (continut ridicat); taninuri 1473 mg/kg (continut mediu); flavonoide 4.5  (continut moderat); antociani 1419 mg/kg  (continut moderat)

Conservarea florilor comestibile

Florile comestibile se folosesc, cel mai adesea, in stare proaspata. Totusi, ele trebuie pastrate ore sau zile, pana in momentul prepararii. Se folosesc, in general, pastrate in apa, dar mai ales pastrate uscate, in frigider in pungi de plastic. Daca se pastreaza in apa, aceasta se va schimba zilnic, iar portiunea din apa a tijelor se improspateaza prin indepartarea a 1 cm din tija. Durata de mentinere a calitatii in stare proaspata variaza de la o specie la alta, numai cateva zile (crinul galben, trandafirul japonez, nalba de gradina, papadia, iasomia), pana la o saptamana (trandafirul, panselutele, floarea-soarelui, dalia), peste o saptamana (bujorul si salvia).

1. Pudra din flori uscate. Florile uscate la intuneric se pastreaza in borcane sub forma de pudra (liliac, trandafir, sofran, limba- mielului, lavanda, putandu-se combina foarte bine intre ele!)

2. Miere aromatizata cu fori. Florile se introduc in miere, iar borcanul se va rasturna in fiecare zi pana cand florile vor ajunge sa se aseze la fundul borcanului (au tendinta de a se ridica deasupra mierii). Florile de papadie dau mierii o aroma usor amara, un gust foarte bun si o culoare frumoasa.

3. Uleiuri aromate cu flori. Florile cu aroma dulce se asociaza bine cu uleiul de floarea soarelui, iar cele picante (menta, busuiocul, maghiranul, florile de ceapa) cu uleiul de masline. Florile se mentin in borcane cu ulei o luna, apoi se filtreaza uleiul, se toarna in in sticle si pentru decor se introduc flori proaspete in interior.

4.Unt cu flori (unt de cacao, unt de arahide, unt de avocado, etc). Grasimile au capacitate mare de absorbtie a mirosurilor, astfe ca putem aseza straturi de unt, alternand cu straturi de flori, impachetam totul in folie alimentara de pergament si tinem la frigider 0 zi.

Sa nu ezitam a beneficia de aceasta farmacie a naturii, doar ca va trebui sa ne obisnuim cu aparitia florilor in farfuriile noastre!

Pofta buna de viata!

Bibliografie pentru inspiratie:

Flori comestibile. Sanatate si culoare. Maria Ivascu,  Editura Cetatea de Scaun, 2007.

-Plantele medicinale, adjuvante ale chimioterapiei

Un buchet de arome in mancare

Salate din flori

-Phytochemical Constituents and Pharmacological Activities of Calendula officinalis Linn (Asteraceae): A Review

-Analysis of Polar Antioxidants in Heartsease (Viola tricolor L.) and Garden Pansy (Viola x wittrockiana Gams.)

-Dandelion (Taraxacum officinale and T mongolicum)

-Evaluation of Dandelion for Diuretic Activity and Variation in Potassium Content

-Efectele antiinflamatoare ale compusilor fenolici naturali

 

 

4 Comments

  1. Am găsit un blog foarte inrteresant, şi excelent documentat, despre plante (comestibile şi medicinale) din flora României -https://ierburiuitate.wordpress.com. – care conţine şi reţete autohtone sau străine, despre preparate din flori mai puţin consumate azi: stânjenei (crini galbeni), răcovina(scânteiuţa), usturoiţa (frunza viunicului), petale de măceş (dulceaţa/ sirop), patlagina (salată), sau… un linck spre oţet/ sirop/ jeleul/ lichior din flori de toporaşi (viorele), etc… sper să vă folosească informaţia 

    • Multumesc mult, stiu de cativa ani acest minunat site, aprezie mult tot ceea ce este publicat pe site! se vede ca este multa dragoste pusa in materiale.
      Zile binecuvantate sa avem!

  2. Foarte bun articolul

    • Multumesc Gabriela, cartea din care am selectat informatia mi-a fost de un real folos mie. Toate cele bune!

Leave a Reply

%d bloggers like this: